Namirnice koje će vas najbrže zasititi

Svakoga dana bi trebalo da unosimo najmanje 25 g celuloze jer nas čini sitim i odlaže glad, tako smanjuje rizik od toga da se prejedemo i vremenom ugojimo.

Do sada su lekari i nutricionisti uporno isticali da su namirnice bogate vlaknima presudne za zdravu probavu, a sada naučnici ističu i da štite srce. Povećajte unos tako što ćete češće da jedete integralne žitarice, kupus, repu, karfiol, šargarepu i neoljuštenu jabuku.

– Vlakna u voću, povrću i integralnim žitaricama smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL), podižu nivo dobrog (HDL) i štite srce i krvotok – ističe dr Džodi Gilkrist sa Univerziteta u Alabami.

Svakoga dana bi trebalo da unosimo najmanje 25 g celuloze jer nas čini sitim i odlaže glad, tako smanjuje rizik od toga da se prejedemo i vremenom ugojimo.