NAPETO U JUTARNJEM PROGRAMU: Šešeljevi komentari o Jasenovcu i Titu izazvali LAVINU

Na snimku Tito se obraća SAD i spominje, između ostalog, i Jasenovac...

printscreen

Voditelj Predrag Sarapa insistira je u gostovanju prof. dr Vojislava Šešelja na TV Pink da lideru radikala pusti snimak govora Josipa Broza Tita o Jasenovcu iz 1961. godine.

Pusti ga još jednom, ako ti je stalo do Tita, ali “unakaziću” i tebe i Tita! – rekao je Šešelj voditelju.

Na snimku Tito se obraća SAD i spominje, između ostalog, i Jasenovac.

Mi ne možemo verovati da su američki građani, narod koji je izgubio svoje sinove u borbi protiv fašističkih viteških armija u čije redove spadaju i Pavelićevi koljači mogu složiti da se na taj način i uopšte u njihovoj sredini odaje počast ustaškim krvnicima koji su pobili na stotine hiljada srba i hrvatskih rodoljuba. Gospodin, član Kongresa koji se zalaže za tu ustašku proslavu, bolje bi bilo da dođe ovde kod nas i da obiđe samo jedno mesto na kome je bio ustaški logor smrti, recimo Jasenovac i da neposredno od tamošnjeg naroda vidi i čuje šta su ustaše radile u vreme rata u ovoj našoj zemlji – rekao je Tito u Užicu.

Posle emitovanja Titovog snimka, Šešelj je odgovorio da se radi o Titovoj polemici sa Amerikancima.

Tita Jasenovac nije nikada interesovao, a ovde ga je upotrebio jer je polemisao sa Amerikancima, koji su podržavali ustaše i neke njihove javne skupove po Americi. Te ustaše su posle izvodile terorističke akcije. On tu napada ustaše koji njega ugrožavaju, ali do 1960. godine u Jasenovcu nije bilo nikakvog obeležja da je to logor. To je bilo zaraslo u šikaru, okolno stanovništvo nije smelo ni da ode tamo u strahu od tog strašnog zločina, da se tamo nešto ne pojavi… A, ničim nije bilo obeleženo! Onda su angažovali onog izdajnika Bogdana Bogdanovića da napravi kameni cvet, koji nema nikakvo versko, ni nacionalno određenje – izjavio je Šešelj.

On je podsetio na scenu iz filma “Dara iz Jasenovca” da je odgovor starije žene bio – Mi se krstimo sa tri prsta, a oni se krste sa otvorenom šakom, i rekao da je to bila jedina razlika koju je narod poznavao.

Šešelj je ulogu katoličke crkve u jasenovačkom genocidu opisao kao “maksimalnu”.