Naplata duga: Srpski pevači duguju šest miliona evra Grcima (VIDEO)

Grci su napravili spisak od oko tridesetak pesama koji su dostavili Sokoju, preko kog će pravi autori hitova kojima se diče domaće zvezde tražiti nadoknadu za svoje kompozicije.

Odavno se zna da su naši poznati pevači svoje najveće hitove ukrali od grčkih kolega. Taj trend je počeo još devedesetih, a prozivke o krađi pesama nisu doticale našu estradu, naprotiv oni su negirali tvrdnje o „pozajmici” i tvrdili kako su njihove pesme autentične.

Međutim, došlo je vreme da se izravnaju računi, pa su tako grčki autori presavili tabak i za nekih tridesetak pesama koje su na njihovom spisku potražuju 6,1 milion evra, odnosno oko 700 miliona dinara, piše Blic.

Deo spiska spornih pesama:
Željko Samardžić – Bezobrazno zelene
Aco Pejović – Nepopravljivo
Goga Sekulić – Gaćice
Šako Polumenta – Dišem za tebe
Saša Matić – Kralj izgubljenih stvari
Ceca – Tačno je
Amadeus bend – Overen
Adil – Od usana do stopala
Dragana Mirković – Za mene si ti
Boban Rajović – Jugoslavijo

Na listi su neke od pesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića… U pitanju su pesme koje su naši kompozitori bez dozvole i nadoknade potpisali kao svoje u poslednjih deset godina. Karleuša je otišla korak dalje pa se na neke kompozicije sama potpisala kao autor. Lukas nas uputio na Futu Radulovića koji je potpisan kao autor spornih pesama koje on izvodi, ali kompozitor nije želeo dadaje bilo kakav komentar. Karleuša takođe nije bila dostupna.

– U pitanju su ozbiljne svote novaca koje grčki kompozitori potražuju preko svojih advokata. Prvo pokušavamo da se vansudski nagodimo sa kompozitorima ili pevačima koji izvode sporne pesme. Najčešće je u pitanju nekoliko hiljada evra po pesmi – kaže Rodoljub Stojanović, direktor “Ricom Publishing” koji zastupa Grke u sporu.

Nataša Bekvalac – Ponovo

Ovo je original verzija, Pegi Zina – Matono

Grčka autorska agencija je još pre nekoliko godina poslala dopis Sokoju sa spiskom pesama koje su plagirane, ali oni tvrde da nisu nadležni za plagijate, navodi Kurir.

– Ako se ispostavi da su grčki autori pokradeni, oni svoje pare moraju da traže preko suda i to ne Sokoju, već autorima koji su Sokoju dali lažne podatke o autorstvu. Ako sud presudi da je delo plagijat, „lažnjak” je dužan da novac koji je dobio od Sokoja uplati originalnom kompozitoru – kaže direktor Sokoja Aleksandar Kovačevič.

Cecin hit iz devedesetih – Ja još spavam

Christos Kyriazis – Epimeno

 loading...