Ukoliko vaši ukućani uživaju u slatkom, drage dame, imamo savršen predlog za vas koji će sve oboriti s nogu: napravite im predivne medenjake, meke kao duša!
Ekipa portala Dnevno.rs zatekla se u predivnom slovenačkom mestu Škofja Loka. Nismo ni slutili da će naše putešestvije biti začinjeno jednom drevnom tajnom: recepturom medenjaka starom više vekova!
U centru ovog šarmantnog grada, u Centru DUO, prisustvovali smo pravljenju savršenih kolača, a srdačna gospođa Lila Pantjar otkrila nam je drevni recept.
RECEPT
Sastojci:
– 1kg ražanog brašna
– 700g meda
– 2 kašičice sode bikrabone
– 2 kašičice karanfilića
– 1 kašičica cimeta
– prstohvat crnog bibera (mlevenog)
– 1/2 kašičice sušenog i samlevenog đumbira
Priprema:
Potrebno je mesiti testo sat i po vremena. Nakon toga, modla po kojoj želite da pravite kolače treba da se umoči u brašno, kako se testo ne bi lepilo. Najbolje su drvene modle, te vam ih najtoplije preporučujemo. Kada ih napravite, poređajte ih u pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 20 minuta.
Medenjaci se premazuju medovačom (rakijom od meda), ali ukoliko ćete ih služiti najmlađima, onda ih premažite mešavinom vode i meda, kako bi ostali sveži i meki.
Iz jedne mere, dobićete 42 kolača.
Kolači se mogu jesti istog trenutka po završetku pečenja.
Zanimljivost
Medenjaci su bili jedini kolači u srednjem veku, i zato se oni sa tolikom pažnjom i trudom pripremaju.
Pogledajte tutorijal za pravljenje ovih kolača: