NAPRAVITE SAVRŠENU BAŠTU: Sastojak koji biljke OBOŽAVAJU (VIDEO)

Gorka so je odlična za negu tela i zdravlje, a prijaće i vašim biljkama.

bašta
freeimages.com

Gorka so (epsom so) se sastoji od magnezijum sulfata, minerala koji se prirodno javlja u vodama Epsoma u Engleskoj.

Epsom so ima razne primene, pre svega kao domaći lek – dva najpoznatija su kao slani laksativ i sredstvo za ublažavanje bolova.

Biljke će davati slađe plodove ukoliko im dodate gorku so.

Ono što mnogi ljudi ne znaju je da epsom so takođe ima nekoliko primena u organskom vrtlarstvu.

Šest primena koje će oduševiti vaše biljke.

Korišćenje gorke soli kao dodatak zemljištu pre setve će vašoj bašti dati snažan podsticaj od samog početka. Magnezijum pomaže klijanju semena i pomaže u jačanju ćelijskih zidova, što dovodi do više i jačih sadnica.

Za najbolje rezultate sipajte 1 šolju soli na 10 kvadratnih metara obrađenog tla ili umešajte 1-2 kašike u zemlju na dnu svake rupe pre nego što ubacite seme.

2. Povećava apsorpciju hranljivih sastojaka

Mnoga komercijalna đubriva dodaju magnezijum kako bi koreni biljaka uzimali vitalne hranljive sastojke (azot, fosfor, sumpor).

Za one koji koriste sve organske materijale za ishranu svojih vrtova, dodavanje gorke soli u zemlju poboljšaće prirodnu apsorpciju, eliminišući potrebu za prerađenim hemijskim đubrivima.

3. Umanjuju šok kod presađivanja

Svi smo videli kako naše biljke i sadnice venu kada ih premestimo iz manje u veću saksiju, iz zatvorenog prostora napolje ili iz staklenika u zemlju.

Pokušajte da presađene biljke prihranite koristeći gorku so, kako biste pomogli povređenim korenima da prevaziđu šok od presaživanja.

Ne zaboravite da dodate sloj zemlje na vrh soli posute u rupu, kako korenje ne bi odmah došlo u direktan kontakt sa ovim koncentrovanim mineralima.

4. Protiv uvijanja listova

Uvijanje lišća može biti uzrokovano nedostatkom magnezijuma u biljkama. Dodajte gorku so u zemlju oko bolesne biljke.

Za bržu apsorpciju možete pomešati 2 kašike epsom soli u 3 litre vode i nanesite direktno na lišće.

5. Odbija insekte

Iako gorka so neće dehidrirati baštenske puževe poput kuhinjske soli (natrijum hlorid), i dalje se može koristiti za odvraćanje štetočina.

Kristali magnezijum sulfata su oštri i kad se posipaju oko biljaka, mogu ogrebati i iritirati tela i stopala neželjenih insekata (imajte na umu da se so vrlo lako rastvara u vodi, pa će je isprati bilo koja količina kiše).

6. Slađe voće

Proizvodnja plodova je najosetljiviji period u ravoju biljke.

Nanesite gorku so na voćke i orašaste plodove, grmlje i vinovu lozu, koristeći iste metode i količine navedene gore da biste povećali nivo hlorofila u biljnim ćelijama.

Povećana energija znači više šećera, što biljci omogućava veće prinose slađeg, zdravijeg voća.