Napravite šlag od belanaca, a da vam ‘NE PADA’

Mućenje belanaca, tj. pravilno mućenje za šlag nije nimalo lagan posao. Žene najbolje znaju kakve muke ponekad mogu da nastanu, a najstrašnije je kada mutite i mutite, a sa belancetom se ništa ne dešava.

 

Za šlag penu na tradicionalan način (koja ne podrazumeva prah iz kesice i slatku pavlaku) neophodno je da broj belenaca bude srazmeran broju kašika šećera.

Dakle, ako šlag pripremate od pet belanaca, biće vam potrebno i isto toliko kašika šećera.

U zavisnosti od toga koliko šlaga vam je potrebno, odvojite belanca i ubacite ih u duboku posudu. Mutite ih mikserom dok ne dobijete prozirnu masu. Dodajte šećere i nastavite sa mućenjem, postepeno povećavajući brzinu. Kada je masa čvrsta, šlag pena je spremna.

Ako poštujete ovaj savet, ne brinite, šlag ćete umutiti za tii čas, ali ako vam ne uspe – dodajte nekoliko kapi sirćeta, sve uz mešanje.

Pripremljen šlag ostavite da odstoji u frižideru kako biste uživali u njegovom punom, hladnom ukusu!