NAUČNICI U ŠOKU: Otkrivena nova misteriozna životinjska vrsta, evo KAKO IZGLEDA (VIDEO)

Istraživači Nacionalne uprave za okeane i atmosferu su prvi put u istoriji identifikovali novu vrstu rebronoša (ktenofora) koristeći samo snimke visoke rezolucije sa drona koji je zaronio u duboke vode

printscreen

Želatinoznog morskog beskičmenjaka ili “duboko-morsku grudvicu“ spazio je uređaj na daljinsko upravljanje  kodobala Portorika na dubini od 3.900 metara.

Dron koji je zaronio do morskog dna sačinio je nesvakidašnje snimke čudnog stvorenja nalik grudvicama, čija je dužina manja od milimetra.

Iako su snimci nastali 2015. godine, naučnici su želeli da budu apsolutno sigurni pre nego što su obelodanili da je otkrivena nova vrsta i odvojili su vreme mukotrpno pregledavajući snimke podvodne ekspedicije.

 – Nemamo iste mikroskope kao u laboratoriji, ali video snimak može da nam da dovoljno informacija da bismo detaljno razumeli morfologiju, poput lokacije njihovih reproduktivnih organa i drugih aspekata –  objasnio je morski biolog, Alen Kolins.

Duobrachium sparksae ima telo nalik balonu iz kojeg se pružaju dva dugačka pipka koja su, u najmanje jednom slučaju, primećena kako održavaju životinju blizu morskog dna, što može olakšati hranjenje.

Poznato je između 100 i 150 vrsta rebronoša, a uprkos svojoj neobičnoj sličnosti, nisu povezani sa meduzama, iako su mesožderi – hrane se malim člankonošcima i larvama koje se nalaze u dubini.

S obzirom na ekstremne uslove u kojema živi ova vrsta, istraživači nisu sigurni kada bi sledeći put mogli da ugledaju ovog izvanrednog stvora.