Naviknite ih na buku: Pas se najviše plaši ovih kućnih aparata

Nikoga ne iznenađuje da je usisivač psima najgori neprijatelj, ali pokazalo se da postoji još niz kućnih uređaja u blizini kojih naši četvoronožni prijatelji ne vole da se nađu.

Pixabay.com

Studija Compare The Marketa pokazala je da se četiri od pet pasa plaše barem jednog kućnog uređaja. Jedan od pet pasa pokazuje “neprilično ponašanje” uzrokovano njihovim radom, od žvakanja i trčanja do preteranog lajanja.

Na prvom mestu uređaja koje ljubimci ne podnose je usisivač (45 posto). Sledi fen za kosu (24 posto), kosilica (21 posto) i veš mašina (15 posto). Na petom mestu je blender (13 posto).

Prema studiji, 40 posto pasa napustiće prostoriju dok se uređaj ne odloži ili isključi, a 10 pasa će dahtati kad su uključeni uređaji poput blendera.

Digitalna urednica portala Future Homes Hejb Haton kaže da je njena jednogodišnji hrt Vilou uvek veoma opsednuta usisivačem.

– Ne bih rekla da ga mrzi, ali čim ga upalim, ona uleti i počne da ga grize – kaže.

Hejb zato psu nudi zabavniju igru dok usisava stan. Psu pripremi kartonsku kutiju s nekoliko poslastica u njoj. Veterinarka Heder Venkat kaže da bi vlasnici ljubimaca trebalo da upoznaju svoje pse sa zvukovima koje proizvode kućni uređaji. Davanje poslastice psu dok uređaj radi takođe će mu pomoći da izgradi pozitivnu povezanost s bučnim uređajem.

Dr. Venkat savetuje i da obezbedite da se pas ima gde da se skloni od buke. Pronađite mu mesto na kojem će se osećati prijatnije. Ako psa ozbiljno muči buka, posavetujte se sa svojim veterinarom i pitajte za lekove protiv anksioznosti.