NE BACAJTE IH: 15 neverovatnih načina da upotrebite koru od banane i citrusa

Banane
Pixabay.com

Kora od banana i cutrusnog voća može biti korisna podjednako koliko i samo voće te ih stoga nemojte bacati.

 

Evo nekoliko predloga kako da iskoristite kore od banane i citrusnog voća:

1. Osveživač vazduha 

Možete koristiti pomorandžinu ili koru nekog drugog citrusa kao osveživač sobe ili vazduha. Kako biste jednostavno napravili osveživač vazduha, ubacite koru od citrusa sa štapićima cimeta i karanfilićem u ključalu vodu. Ovo ne samo da će dati divan miris vašem domu nego će i povećati vlažnost vazduha u kući. Možete čak i napraviti potpourri set umesto ovog. 

2. Izbeljivanje zuba

Da biste izbeleli zube, jednostavno protrljajte unutrašnjost pomorandžine kore ili kore banane preko vaših zuba. Trljajte otprilike 2 minuta i isperite vodom nakon toga. Ponovite postupak svakog ili svakog drugog dana i videćete primetne rezultate za par nedelja.

3. Izbeljivanje kože 
Vitamin C u limunu i pomorandžama ima ulogu prirodnog izbeljivača kože. Nežno trljajte koru preko vaše kože kako biste je tonirali i prekrili tamne fleke i mrlje. 

4. Bore 

Kora banane može da redukuje i smanji bore na vašem čelu, licu ili obrazima, redovnim nanošenjem. Nežno trljajte unutrašnjost kore od banane po koži čela a potom isperite mlakom vodom. 

5. Ublažava svrab uzrokovan ubodima buba, osipe, ili iritiranu kožu 

Kako biste ublažili ubode buba, osip ili iritaciju kože, trljajte unutrašnjost kore banane dva puta na dan na pogođeno podurčje. Odmah ćete osetiti olakšanje i samim tim ćete da omogućite zaceljivanje kože. Kora banane je jedna od 15 najboljih prirodnih načina da ublažite ujede komaraca. 

6. Limun sa šećerom kao piling 

Sitno iseckajte koru od jednog limuna i dodajte 1/2 šolje šećera. Dodajte dovoljno ulja (maslinovog, kokosovog, jojobinog ili bademovog) kako biste napravili pastu. Navlažite svoju kožu pod tušem i umasirajte ovaj piling na lice. Isperite i osušite. Možete koristiti i zrna kafe umesto šećera za borbu protiv celululita. 

7. Izbeljivač noktiju 

Istrljajte vaše nokte sa sokom od pola limuna kako biste ih izbeleli. Isperite vodom nakon toga. 

8. Šećer s ukusom limuna

Možete šećeru da date poseban ukus dodavanjem organskog limuna tačnije obojenog dela kore (ili bilo kog organskog citrusa koja volite). Uz tri organska limuna možete da napravirte 2 šolje šećera sa ukusom limuna. Uklonite obojeni deo kore limuna i grubo iseckajte. Umutite u blenderu 1 šolju šećera s obojenim delom kore koji ste prethodno iseckali, dok kora konačno ne bude mlevena. 

Dodajte preostali šećer. Raširite masu na papiru za pečenje ili na tiganju i pustite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Uvek upotrebljavajte organske citruse kako biste izbegli pesticide. 

9. Kuvanje 

Dodajte jak i pikantan ukus hrani dodavanjem kore organske pomorandže, grejpfruta ili limuna. Pokušajte da istružete samo spoljni deo kore, s obzirom da beli deo ima vrlo gorak ukus. Nema potrebe da ih odmah upotrebljavate. Možete da ih zamrznete za kasniju upotrebu. 

10. Apsorbujte vlažnost iz smeđeg šećera 

Sušena kora pomorandže može da apsorbuje vlažnost iz smeđeg šećera. Jednostavno, stavite pola sušene kore u kesicu. 

11. Kesica za orman sa mirisom citrusa 

Osušite koru citrusa i ubacite ih u kesice kako biste osvežili svoje fioke. Možete dodati i druge začine, po svom ukusu, kao što je cimet, oraščić, karanfilić ili karadamon. 

12. Zeleno čišćenje 

Očistite prljavu sudoperu ili kuhinjsku radnu porvršinu. Kora citrusa može da se koristi za temeljno ribanje sudopere ili radne površine. Nanesite so ili sodu bikarbonu na područje koje tretirate a zatim ribajte sa pola soka od bilo kog citrusnog voća kako biste se oslobodili prljavih površina. Limun je najbolji izbor. Isperite običnom vodom nakon postupka. Budite pažljivi sa osetljivim površinama kao što je mermer pa radije probajte sa manjom količinom ove tečnosti. Ovom tehnikom možete da čistite džezve za kafu, da uklonite mrlje iz ketlera za čaj, dezinfikujete dasku sa sečenje itd. 

13. Kompostiranje i đubrenje 

Kore banane i pomorandže su odlične za kompostiranje. Bogate su sastojcima koji mogu da nahrane zemlju a takđe mogu da obezbede azot koji pomaže biljkama da rastu. Ipak, pazite da ne preterate. Previše azota u vašem zemljištu može da pruži neželjeni efekat. Koru od banane ili pomorandže možete da nanesete direktno na područje gde rastu

biljke. Brzo će istrunuti kada se stave u zemlju. 

14. Prirodna zaštita od štetočina 

Umesto upotrebe hemijskih pesticida, možete da pokušate sa korom banane ili pomorandže. Isecite koru i ubacite 2-4 cm u zemlju oko biljaka kako biste oterali mrave i vaši.  

15. Upotrebite ih za paljenje vatre 

Ispecite ostatke kore limuna dok ne pocrne kako biste napravili prirodanu i mirisnu potpalu za vatru za vaš kamin.