Od čaja ne morate skuvati samo čaj. Iskoristiti ga možete i na brojne druge načine u svom domu ili u kozmetičkim ritualima koji prolepšavaju izgled kože i kose.

 

1. Osvežava vazduh i uklanja neugodne mirise
Za razliku od jeftinih osveživača vazduha, listići čaja neće opteretiti vaša čula. Uz to će upiti neugodne mirise, a neće ih samo zamaskirati. U čajnu vrećicu stavite nešto cimeta, listića mente i i sušene korice limuna, pa nekoliko njih stavite u automobil ili ormar kako biste održali ugodnu aromu prostora.

2. Održava zdravlje sobnog bilja
Zakopajte listiće upotrebljenog čaja u zemlju vaše sobne biljke, a najbolje odmah pri vrhu. Čaj sadrži male količine azota, koji se ponaša kao đubrivo. Uz redovno zalevanje biljke, hranjive vrednosti iz čaja će se pravilno preneti po celoj zemlji biljke i tako je ojačati.

3. Smanjuje crvenilo lica
Napunite bočicu s raspršivačem ohlađenim zelenim čajem i poprskajte kožu sveže umivenog lica, a potom pustite da se ono osuši na vazduhu. Antioksidanti u čaju će umiriti iritiranu i suvu kožu.

4. Olakšava čišćenje kamina
Upotrebljene listiće čaja bacite na ohlađeni kamin pre nego što planirate da ga očistite. Mokri listovi će se zalepiti za pepeo i sprečiti njihovo širenje vazduhom pre nego što ih bacite u vrećicu za smeće.

5. Pomaže u pranju suđa
Napunite prljavi tiganj ili lonac vrućom vodom u koju ste stavili nekoliko iskorištenih vrećica čaja, i pustite da tako stoji preko noći. Tanini iz čaja podići će prljavštinu na vrh, i tako vam olakšati pranje suđa.

6. Oživljava kosu
Prelijte ohlađeni, ali sveže napravljeni čaj preko vlasi, pustite da tako odstoji 10 minuta, pa operite kosu i stavite regenerator na uobičajeni način. Zeleni čaj podstiče rast kose, a crni čaj daje kosi ekstra dozu sjaja.

7. Boji prljavi stolnjak
Kamuflirajte mrlje od prolivenog pića i hrane s belog stolnjaka ili platnenih ubrusa tako što ćete ih obojiti u kupki na bazi čaja. U velikoj činiji namočite vrećice čaja na 20 minuta (1 čajna vrećica za svaku šoljicu vode), pa tada ubacite tkaninu dok ne dosegne željenu boju. Imajte na umu da će stolnjak izgledati tamnije kada je mokar.loading...