NE BACAJTE KORE OD CITRUSA! Sedam načina na koje one mogu da POMOGNU VAŠIM BILJKAMA

Sledeći put kada budete jeli pomorandžu ili limun, ne bacajte kore. Vaše biljke mogu od njih imati veliku korist.

Pomorandža
Pixabay.com

Podelićemo sa vama prednosti upotrebe kore citrusa u bašti i kako ih efikasno možete koristiti.

Sastojak komposta

Kore agruma su dobar izvor azota, fosfora i kalijuma. Ako kod kuće pravite kompost, bacite ih u kantu za kompostiranje. Obavezno ih iseckajte na sitne komade pre kompostiranja, jer će se brže razgraditi.

Odbija insekte

Štetočine mogu da unište vaše biljke, a pošto želite da izbegnete upotrebu hemijskih pesticida, kore od citrusa nude prirodno rešenje. Jednostavno stavite kore u blizini napadnute biljke ili blizu pogođenog područja biljke. Većina štetočina poput biljnih vaši ne voli miris citrusa i napustiće biljku. Ako imate mačku ili psa za kućne ljubimce, kore će ih sigurno udaljiti i od vaših biljaka.

Kiseli zemljište

Neke biljke poput rotkve i paprike vole kiselo tlo. Ako u svojoj bašti imate biljke koje vole kiselije tlo, osušite kore od citrusa, pretvorite ih u puder i pospite po zemlji. Ovo će povećati kiselost tla i opskrbiti ga i drugim hranljivim sastojcima.

Otarasite se mrava

Mravi mogu predstavljati pravi problem u bašti i na terasi, pogotovo jer imaju tendenciju da oštete koren biljke. Kore limuna su prirodni neprijatelji mrava i dodavanje ovih biljkama je sjajan, netoksičan način da se rešite problema.

Prirodna podloga za seme

Ako vam je potrebna organska podloga za seme, možete koristiti koru citrusa kao osnovu za rast vaših sadnica. Samo probodite malu rupu na dnu kore za drenažu, napunite je dobrom mešavinom zemlje, dodajte svoje seme i poprskajte sa malo vode, a kada vaše sadnice budu spremne da se presade, samo prenesite koru sa sadnicom u zemlju. Kora će se kompostirati direktno u zemlji i dodaće hranljive sastojke.

Odbija komarce

Komarci očigledno mrze miris citrusa. Ako želite da ih se rešite, trljajte kore po koži ili ih postavite oko svoje bašte ili terase i trebalo bi da ih njihov miris drži podalje.

Privlači leptire

Kora agruma je za neke insekte noćna mora, ali može privući leptire u vašu baštu. Samo ostavite kore u plitkoj posudi i njihov slatki miris i ostaci sokova privući će leptire. Ovo će dodati malo boje i ambijenta vašoj bašti i pomoći u oprašivanju biljaka.