NE BACAJTE NOVAC NA SKUPE POPRAVKE: Pravilno zamenite sifon lavaboa pomoću ovih saveta

Sifon koji je zbog starosti ili nekog drugog razloga "popustio" uz malo truda možete i sami da zamenite. Nekada se odvod sudopere u kuhinji sastojao od niza čvrstih cevi čije su spojeve obezbeđivale gumice. Mana ovoga sistema je curenje, komplikovana montaža i sl.

Lavabo Umivaonik
Pixabay.com

Gotovo svi prelaze na elastične cevi. Kod prodavca potražite elastično crevo za sifon. Naglasite za šta vam treba pošto se ovako crevo može montirati i na lavabo ali je onda prihvat nešto drugačiji.

Korak 1: Pravilno postavljanje sifona u odvod

Pre nego što počnete montažu odšrafite šraf na sredini i razdvojte metalni deo od plastičnog creva. Drugi kraj sifona ugurajte u odvod. Ukoliko imate problema da to uradite zbog gume na odvodu savetujemo da napravite sapunicu od sapuna i time namažete cev. To je kao svojevrsni lubrikant koji će vam pomoći da cev postavite u odvod.

Korak 2: Stegnite šraf metalnog dela sifona

Metalni deo sifona postavite na rupu sudopere. Ovaj deo sifona nema nikakve gume za dihtovanje. Pošto idealno naležu metalne površine jedna na drugu, posle stezanja šrafa, spoj je praktično vodonepropusan. Ipak da se nebi potpuno verovalo spoju metal na metal, sa druge strane sifona postavite crevo sa gumicom za dihtovanje.

Korak 3: Šrafljenje sifona

Potom zategnite šraf u centru sifona. Nemojte preterivati sa zatezanjem s obzirom na to da se radi o plastičnim delovima. Najsigurnije je da pustite vodu i, ukoliko curi, uvek možete da dotegnete još malo.

Korak 4: Pravilno pozicioniranje sifona

Na kraju, obavezno proverite da li crevo sifona ima oblik latiničnog „U“. Vrlo je bitno da postoji razlika nivoa. To omogućava da se u cevi stalno zadržava voda koja služi kao brana neprijatnim mirisima iz kanalizacije.