Ne bacajte više hranu: Ovako će vam namirnice trajati tri puta duže

Ako vam se često dešava da bacate paradajz ili krastavac u smeće, ne brinite, jer niste jedini. Naučite kako da pravilno skladištite hranu i uštedite novac.

Koštunjavo voće

Držite ih u frižideru, a ne u ostavi. Njihova prirodna ulja se brže kvare na sobnoj temperaturi, što im daje gorak ukus. Ako ih držite na hladnom i suvom, trajaće mnogo duže, čak i do godinu dana.

Jaja

Držite ih na srednjoj polici u frižideru, a ne na vratima, gde ih čuvaju skoro svi. Kako kažu stručnjaci, temperatura previše varira na vratima, zbog čega jaja treba da se drže na najhladnijem mestu, a to je srednja polica u frižideru.

Pšenično brašno

Ova namirnica treba da stoji takođe u frižideru, a ne u ostavi. Za dugoročno čuvanje, brašno stavite u zamrzivač. Preporučuje se i hermetička posuda, a ako brašno držite na suvom i hladnom mestu u špajzu, može da traje od 1 do 3 meseca.

Krompir

Neopran kropir stavite u papirnu ili plastičnu kesu i držite daleko od svetlosti u ostavi. Izbegavajte da ih držite ispod sudopere, kod prozora ili peći. Na toplim mestima krompir proklija.

Paradajz

Ne držite ga u frižideru, jer tamo gube ukus. Umesto toga, držite ga na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svetlosti. Ako planirate da ga što pre upotrebite, držite ga u papirnoj kesi u najhladnijem delu kuhinje.

Crveni i crni luk

Najbolje mesta za skladištenje je ostava. Luk držite na tamnom, suvom i hladnom mestu.

Krastavci

I ova namirnica treba da se drži na sobnoj temperaturi. Nemojte da ga držite u blizini paradajza ili banana.

Beli luk

Čuvajte ga na sobnoj temperaturi ili u ostavi, a za dugoročnu upotrebu, stavite ga u zamrzivač. Luk voli hladna i tamna mesta, a preporučuje se da ga držite u mrežastim vrećama ili korpama. Luk možete i ceo da zamrznete, a ako postane žut, ukus će ostati isti.

Zrna kafe

U ostavi (na kratko) ili u zamrzivaču (za duže trajanje), nikako u frižideru. Zrna kafe držite na hladnom i suvom, u hermetičkim posudama daleko od svetlosti. Možete i da ih stavite u hermetički zatvorene kese i zamrznete na mesec dana.

Hleb

Držite ga u ostavi ili zamrzivaču, nikako u frižideru. Stavite ga u papirnu kesu ako želita da ga sačuvate od isušivanja. Za dugoročnu upotrebu, isecite ga na krište, stavite u kesu i zamrznite.