NE BUDITE STIDLJIVI, ALI NI NAPADNI: Sedam sjajnih saveta kako da ZAPOČNETE RAZGOVOR

parovi
pixabay.com

Započeti razgovor sa nepoznatom osobom ponekad je veoma stresna situacija.

 

Nekada, neka osoba, jednostavno istinski privlači našu pažnju i želimo da joj se obratimo kako bismo porazgovarali, a možda i razmenili brojeve telefona, pa i otišli na kafu… ali, mi prosto ne znamo kako da započnemo taj razgovor.

Kako više ne biste imali ovih muka, danas ćemo sa vama podeliti sedam sjajnih saveta koji će vas spasiti neprijatnosti i omogućiti vam da na najbolji način započnete komunikaciju:

  • Ne budite stidljivi

– Stidljivošću u prvom razgovoru na sagovornika možete ostaviti ustisak nesigurne osobe i nekoga ko nije u potpunosti spreman i zainteresovan za razgovor.

  • Ne budite napadni

– Kao što ne bi trebalo da budete stidljivi, isto tako ne smete da budete ni preterano otvoreni. Ukoliko u prvih 15 minuta razgovora sagovorniku ispričate celo svoje porodično stablo i istorijat vaših nepoloženih ispita, može se desiti da na njega i ne ostavite baš najbolji utisak. Takođe, ne zaboravite da i vaš sagovornik treba nešto da kaže, a ne samo vi.

  • Ukoliko vidite da u razgovoru sve teče po planu i osoba na vas ostavi dobar prvi utisak, onda joj možete zatražiti broj

– Ipak, nemojte da tražite broj nekome ko vam se dopao, ali se vi njemu i niste baš dopali.

  • Imajte u vidu da će i drugoj strani biti pomalo neprijatno

– Definitivno niste samo vi ti kojima može biti neprijatno pri upoznavanju drugih ljudi, pogotovo ukoliko odlučite da nekome priđete i započnete razgovor. Druga osoba, bila ona momak ili devojka, zavisno od svog karaktera i ličnosti može biti zbunjena ili joj može biti pomalo neprijatno. Stoga, potrudiste se da opustite atmosferu.

  • Ne prilazite kao da tražite nešto, na licu imajte opušten smešak

– Obično kada nas na ulici neko zaustavi pomislimo da će nas pitati za neku smernicu u gradu, eventualno upaljač ili cigaretu. Međutim, vi ne bi trebalo da izgledate kao neko kome je nešto potrebno. Ispravite leđa i nasmešite se, jer, kažu naučnici, jedino tako možete biti neko sa kim će drugi ljudi poželeti da porazgovaraju.

  • Prokometarišite okolinu

– Kao na primer: “Večeras je ovde baš gužva” – Osoba sa kojom razgovarate zasigurno će prokometarisati tu konstataciju, što će omogućiti nastavak razgovora.

  • Ne plašite se grešaka

– Sasvim je normalno pri prvom kontaktu napraviti neku grešku, reći nešto nepromišljeno ili glupo, ali imajte u vidu da je sve to normalno i da svi mi ponekad grešimo. Nemojte se opterećivati time, već nastavite razgovor koji se neće bazirati na onome što ste prethodno izjavili.