NE KORISTE SE SAMO ZA SEKS: Lakše podnose nemaštinu kada u džepu imaju kondome (VIDEO)

Kubanci ih koriste tokom ribolova, za fermentaciju vina, popravak pukotina ili kao gumice za kosu: kondomi od lateksa u toj bivšoj komunističkoj državi postali su višenamensko pomagalo s obzirom na to da je nestašica osnovne robe široke potrošnje njene građane primorala da postanu majstori prilagođavanja.

Kondom
Pixabay.com

Nakon decenije američkih trgovinskih sankcija i života u komunizmu, police kubanskih prodavnica često su prazne. A i kad na njima ima robe za kupce, nudi se po previsokim cenama ili samo na crnom tržištu pa je preskupa za sve Kubance čija mesečna plata iznosi oko 30 dolara mesečno.

Ipak, ponuda kondoma, koji se većim delom uvoze iz Azije, ali ima ih i iz domaće proizvodnje, relativno je bogata, delimično zbog toga što vlasti ove karipske zemlje vode računa o polnom zdravlju svojih stanovnika. Zahvaljujući vladinim subvencijama relativno su jeftini: Kutija s tri kondoma može se kupiti za četiri američka centa.

Rastegljivi i čvrsti, Kubancima uz prvobitnu namenu pružaju neslućene mogućnosti korištenja.

– Ne možemo dopustiti klijentima i klijentkinjama da budu nezadovoljni jer nama nedostaju pomagala za negu kose – kaže Sandra Hernandez, frizerka iz Havane koja objašnjava da ih koristi kao gumice za povezivanje kose.

Na koncertima ili na dečijim rođendanima, umesto balona se koriste raznobojni kondomi. U priobalnom području, ribari najčešće povežu nekoliko naduvanih kondoma i koriste ih kao bove koje obeležavaju područje na kojem je dopušten ribolov. Kontrole su vrlo stroge zbog velikog broja Kubanaca koji ilegalno iseljavaju u Sjedinjene Države.

Čini se da na najoriginalniji način kondome na Kubi koristi Orestes Estevez. U improviziranoj vinariji koja se nalazi u njegovom domu u Havani grlo boce ispunjene grožđanim sokom prekriva kondomima. Oni se najpre naduvaju i uspravljaju dok se usled fermentacije stvaraju gasovi. Kad se kondom izduva proces je dovršen, a Estevez može prodavati vino u svojoj garaži.

– Ovaj postupak povećava procenat alkohola i poboljšava proces fermentacije, ali i bistrenja – kaže kubanski vinar.loading...