Ne moraju da budu skupe! PAMETNE IGRAČKE za buduće velike i male pametnice

Iako glavni izvori zabave, igračke često mogu biti kratkog veka. Bez obzira na to da li ih dete polomi ili jednostavno izgubi interesovanje za njih, roditelji se često nađu zatrpani gomilom igračaka na koje dete ne obraća previše pažnje. Upravo zbog toga mnogi pedijatri i dečiji psiholozi preporučuju one igračke kojima će se dete iznova vraćati i nalaziti nove načine da se njima zabavi.

Pixabay.com

Osim same igre, idealne igračke pružaju detetu priliku da nauči nešto novo i stekne preko potrebne veštine. Zato se sve češće na tržištu mogu naći interaktivne igre, igračke i mozgalice koje su dizajnirane tako da kod deteta razvijaju motoričke, misaone i ostale kompleksne sposobnosti od najranijih meseci života.

Tricikli za decu- igračka sa kojom se ne može pogrešiti

Iako je nekada tricikl bio namenjen starijoj deci, godinama unazad se taj trend menja. Tricikli za decu prilagođeni mlađim uzrastima se lako mogu pronaći u svakoj malo bolje opremljenoj radnji dečijih igračaka i opreme, a benefiti ovakve spravice su višestruki.

Za početak, detetu će vožnja biti beskrajno zabavna. Dok uz pomoć roditelja uči kako da upravlja triciklom i da ga “osvoji”, dete stiče i neophodne motoričke veštine. Održavajući balans na triciklu vežba kontrolu sopstvenog tela, kao i izvršavanje više fizičkih pokreta istovremeno.

Najzad, tricikli za decu su idealna motivacija da cela porodica provede više vremena u prirodi i na otvorenom.

Puzzle razvijaju dečiju inteligenciju

Puzzle, igre memorije i razne mozgalice su uvek u vrhu liste preporuka dečijih psihologa kada je potrebno detetu obezbediti adekvatan mentalni razvoj. Naime, ovakve igračke razvijaju složene neuronske veze u mozgu deteta i omogućavaju mu da brže izvršava logičke operacije.

Puzzle pomažu detetu da razvije kreativnost, sposobnost povezivanja više delova i oblika u celinu i treniraju koncetraciju, odnosno sposobnost deteta da svoju pažnju usmeri na jedan kontkretan zadatak. Kao i sve ostale igračke, tako se i puzzle i mozgalice mogu izabrati tako da budu prilagođene određenom uzrastu, s tim što je preporučljivo da predstavljaju blagi izazov, kako bi se dete u igri i razvijalo.

Univerzalne igračke ne postoje

Dakle, teško je naći jednu igračku koja je primerena detetu i od jedne godine starosti jednako i detetu od četiri godine. Deca se razvijaju i napreduju jako brzo, tako da je neophodno izabrati igračke koje odgovaraju njihovom uzrastu. Tako će im biti zabavne, a roditelji mogu biti sigurni da njihovo  dete uči i prihvata nove koncepte kroz igru.

Naravno, postoji i očigledna bojazan da će dete, ukoliko se igra previše naprednom igračkom za svoje godine, moći da se povredi. To je naročito veliki problem sa malom decom koja mogu progutati neki delić i tako napraviti veliki problem. Zbog toga su dečiji tricikli opremljeni naročitim sigurnosnim sistemima, a puzzle i ostale igrice koje se slažu dolaze sa krupnim delovima i tupim ivicama kojima se dete ne može ozlediti.

Najzad, svaka igračka na sebi ima tačno naznačen uzrast za koji je namenjena i to da li je neohodan nadzor roditelja pri njihovoj upotrebi, pa to može biti dobra orijentacija prilikom kupovine.