Ne morate da čekate proleće! Savršene destinacije za PEŠAČKE TURE U SRBIJI čak i preko zime

Jedan od osnovnih turističkih potencijala Srbije nalazi se upravo u njenom specifičnom geografskom položaju koji obuhvata brojne planine čiji su vrhovi i podnožja, delovi nekih od najvećih masiva u ovom delu Evrope, nudeći fantastičnu priliku za aktivan odmor.

Zima sneg
Pixabay.com

Mnogobrojne planine u Srbiji, pored toga što predstavljaju riznicu raznovrsne flore i faune, usled prijatne klime daju fantastičnu priliku za aktivnosti tokom svih sezona.

Mnogi od turističkih centara Srbije, svoju popularnost crpe upravo u sređenim stazama koje su pogodne za sportove poput skijanja i biciklizma, ali i rekreativnih aktivnosti poput – pešačenja.

Naročito ova godina, podstakla je mnoge sugrađane da daju priliku nekoj od turističkih detinacija Srbije, naročito kada su u pitanju pešačke ture i aktivni odmor.

Iz tog razloga, u nastavku teksta pobrajamo najbolje destinacije u Srbiji za pešačke ture, koje će iskusnim planinarima ponuditi novi izazov za osvajanje vrhova, dok će početnicima i rekreativcima pružiti odličnu polaznu tačku za razvoj novih veština.

#1 Divčibare – centar rekreativnog i sportskog turizma Srbije

Na severozapadu Srbije, nalazi se planina Maljen koja predstavlja završni masiv Dinarskog planinskog sistema. Na Maljenu, nalazi se planinsko polje Divčibare, koje i svojim položajem i turističkim potencijalom predstavlja centar ove planine.

Divčibare je glavna turistička atrakcija na planini Maljen, toliko popularan da se često upotrebljava sinonimno sa samom planinom. Divčibare se izdvaja od ostalih planinskih destinacija po svom razvijenom sportskom i omladinskom turizmu.

Nije slučajno to što je baš Divčibare centar sportskog i omladinskog turizma, naime zbog svog povoljnog geografskog položaja, odlikuje ga prijatna klima i vazduh vrhunskog kvaliteta, zbog čega mnogi sportisti biraju upravo ovu destinaciju za svoje pripreme.

Divčibare je poznat i po svojim bogatim četinarskim šumama, te prirodnom okruženju, koje pruža divan ambijent za pešačke ture do najviših vrhova, na kojima vas očekuju vidikovci sa kojih možete uživati u pogledu na neverovatne prirodne lepote.

Popularne pešačke rute na Divčibaru

Divčibare obiluje pešačkim stazama za sve nivoe planinara – od početnika pa do iskusnih.

Staza Suvobor – Divčibare predstavlja pogodnu putanju za početnike. Dužine 18 kilometara, sa ukupnim usponom od 520 metara, predstavljaće odličnu priliku da se oprobate u aktivnosti planinarenja.

Planinski put kreće sa vrha Suvobora, gde se makadamskim putem spušta ka Ravnoj gori, prolazeći ispod Malog i Velikog maljena zapadno, stiže se do planinarskog doma “Magleš”. Livadski i šumski putevi pružaće vam priliku da se sa prirodom ove destinacije upoznate na autentičan način.

Ruta vrhovi Divčibara je srednje zahtevna, ukupnog uspona od 600m, pa je odlična za rekreativce u potrazi za novim izazovom.

Kružnom putnjom krećete zemljanim putem od centra Divčibara, no uprkos činjenici da se ne udaljavate značajno od grada, neki delovi rute činiće se potpuno odvojenim od civilizacije, te će predstavljati pravu avanturu svim zaljubljenicima u divlju prirodu.

#2 Zlatar – vazdušna banja idealna za duge šetnje i aktivni odmor

Zlatar je još jedna od planina koja pripada planinskom masivu Dinarskih planina, koji se nastavlja sve do mora. Zahvaljujući toj činjenici, Zlatar odlikuje autentična klima koja predstavlja neobičan spoj mediteranske i planiske.

Upravo zbog toga Zlatar je jedan od glavnih centara zdravstvenog turizma u Srbiji. Ova planina je zbog kvaliteta vazduha proglašena vazdušnom banjom,a na njoj se nalaze i neke od zvaničnih medicinskih institucija poput Zavoda za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Zlatar se može pohvaliti sa gotovo 100km biciklističkih staza, a na ovoj planini se nalazi i prvi u Srbiji, “Adrenalin park” koji sadrži brojne sprave za vežbanje i ostale pogodnosti za sve one sa avanturističkim duhom.

Reka Uvac, jedan je od simbola ove planine, a na njoj su izgrađena čak tri veštačka jezera. Upravo se obodom Uvačkog jezera pa sve do vidikovca Molitva nalazi fantastična ruta zemljane podloge, sa ukupnim usponom od 400m.

Staza je srednje zahtevnosti, no vredi izazova, budući da ćete tokom šetnje imati priliku da vidite čuvenog beloglavog supa, još jednog od simbola Uvca. Sa vrha vidikovca Molitva pruža se očaravajući pogled na kanjon Uvca, te je ova pešačka ruta nezaobilazna za sve ljubitelje netaknute prirode.

#3 Beograd – glavni grad koji pruža mogućnosti za opuštene pešačke ture

Retki su gradovi na svetu koji svojim građanima i posetiocima pružaju fantastične opcije za pešačke ture! No, možemo se osećati počastvovanim, budući da je Beograd upravo jedan od tih retkih gradova!

Beograd nudi čak dve, nezahtevne pešačke rute u neposrednoj blizini grada – Košutnjak i Avalu. Košutnjakom ćete moći da uživate u prirodi jednog od najlepših parkova grada, te nekim od divnih vidikovaca na Adu Ciganliju i Novi Beograd.

Ruta Avalom, dovešće vas šumskim putevima sve do Avalskog tornja – simbola Beograda sa koga se ceo grad vidi kao na dlanu. Dok se penjete do tornja imaćete priliku da vidite i Spomenik neznanom junaku, sagrađenom u čast vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao prilikom odabira vaše sledeće pešačke ture do najlepših planinskih vrhova Srbije, te inspirisao da se oprobate u ovoj divnoj aktivnosti prepunoj benefita po psiho-fizičko blagostanje!