NE MORATE NA PLANINU DA BISTE JE JELI: Evo kako da sami kod kuće napravite PRAVU komplet lepinju

Komplet lepinja vam u kućnoj varijanti verovatno nikad neće ispasti kao ona koju ste jeli u krajevima oko Užica, Tare i Zlatibora, ali vredi da pokušate.

printscreen

Komplet lepinja upravo je proglašena za najbolji doručak na svetu. Priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.

Bez bilo kojeg od tih sastojka, to jelo se jednostavno ne može nazvati komplet lepinjom, a najveći problem mogao bi da bude pretop – „sok od mesa“ koji ostane nakon pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama može i da se kupi, a možda vam je ostalo i neke „moče“ od mesa koje ste pekli prethodnog dana. Poslužiće.

Kajmak birate stari, lepinju možete da kupite, a možete je i sami napraviti – na sajtu Coolinarika našli smo jedan od recepata za ovaj specijalitet u kućnoj verziji, a evo i originalnog recepta za komplet lepinju. U zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, količina drugih sastojaka i način filovanja se ponavlja.

Sastojci:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa (ili moče)

Priprema:

Lepinju isecite tako da gornji deo bude malo manji pošto će vam služiti kao poklopac. Veći donji deo lepinje namažite kajmakom i prelijte umućenim jajetom (ako je potrebno izvadite malo testa iz sredine). Samo malo umočite „poklopac“, stavite u pleh pored lepinje i sve ubacite u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Pecite 5-10 minuta, da sredina bude pečena, ali ne previše. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Komplet lepinja obično se jede za doručak i služi s kiselim mlekom ili jogurtom, a neke novije varijante uključuju listiće pršute i paradajz salatu.