Ne nameštate krevet posle buđenja? Evo kako to utiče na zdravlje

Iako se često se kaže da ujutru, nakon buđenja, treba pospremiti svoj krevet i da je to jedan od načina usvajanja pozitivnih navika, međutim, ukoliko pospremate krevet čim se probudite možete da ga učinite još prljavijim.

Krevet
Pixabay.com

Posteljinu je nakon spavanja potrebno otkriti i pustiti otprilike sat vremena, da bi toplota koju je napravilo vaše telo nestala i da se pritom smanji broj grinja koje su se nakupljale tokom spavanja.

Krevet možete da pospremite i posteljinu izravnate kako bi izgledalo urednije, ali je nikako nemojte prekriti jer će se tako bakterije i dalje skupljati.

Nakon buđenja otvorite prozor ili barem vrata sobe kako bi vazduh mogao da cirkuliše. Iako su na to već upozoravali mnogi stručnjaci, nedavno je ovaj savet dospeo i na TikTok gde ga je podelio doktor Robert Rej.

– Ako pospremate krevet odmah ujutru, zarobićete grinje koje su se skupile preko noći. Ovi mikroskopski predatori, manji od milimetra, hrane se ljudskom kožom i žive u vlažnim okruženjima. Kad noću spavamo, tela nam postaju topla i znojava i postaju primarne mete za ove napasti. A oni potom ostavljaju izlučevine koje mogu da izazovu alergije i astmu. Zato ako spremate krevet odmah ujutru zarobićete svu tu vlagu i omogućiti lep dom milionima mikroorganizama – rekao je.

– Umesto toga ostavite ga barem nakratko nepospremljenog kako bi vazduh cirkulisao i da do njega možda može da dospe i sunce. Tako će grinje dehidrirati i uginuti – istakao je dr Rej.