NE NASEDAJTE NA PREVARE ZLATARA! Ovo je jedini pravi način da izaberete DOBAR DIJAMANTSKI NAKIT

dijamantski prsten
pixaqbay.com

Malo je onih koji se odlučuju da kupe dijamantski nakit. Razlog za to je najčešće cena ovakvog nakita. Međutim, malo ko zna da cena ovog "večnog“ kamena može za mnoge biti pristupačna ukoliko ne želite nakit sa masivnim kamenom. Ali cena ne mora da bude i indikator kvaliteta.

 

Različite zlatare određuju različite cene za isti komad nakita. Zato je važno da znate kako da odaberete kvalitetan dijamantski nakit.

Osnovne karakteristike dijamanta
Svaki dijamant odlikuju četiri osobine: karat, boja, čistoća i brušenje. Karat predstavlja težinu dijamanta, a jedan karat iznosi 0,2 g. Cena jednog karata varira i iznosi 1 000 pa do čak 30 000 evra! Međutim, naše zlatare najčešće imaju dijamantski nakit od oko 0,3 do 0,5 karata, što smanjuje cenu nakita sa dijamantima.

Kao što znate, dijamanti su bezbojni. Međutim, pravi profesionalci umeju da naprave razliku u boji, odnosno u stepenu reflekcije svetlosti. Pa tako imamo tri  grupe dijamanata u zavisnosti na boju: svetla, bezbojna i gotovo bezbojna. Dijamante iz svetle grupe je gotovo nemoguće naći u našim zlatarama. Oni su veoma retki i izuzetno skupoceni. Kao što možete da pretpostavite, najpristupačniji su dijamanti iz grupe gotovo bezbojnih.

Na prvi pogled, ne postoji razlika u čistoći dijamanata. Međutim, pod posebnim lupama se mogu uočiti nepravilnosti. Zbog toga ova karakteristika nije toliko bitna običnim ljudima, već pre svega zlatatima i kolekcionarima dijamanata.

Nakon eksploatacije dijamanta, potrebno ih je obraditi kako bi se dobio željeni oblik. Ovaj proces oblikovanja naziva se brušenje. Najpoznatiji je tzv. brilliant round. Odnosno, brilijant koji najčešće viđamo na prstenju!

Pre kupovine posetite više od jedne zlatare

 

Kao što smo na početku naveli, cene dijamantskog nakita zavisi od zlatare do zlatare. Zato se preporučuje da obiđete više radnji pre nego što donesete konačnu odluku o kupovni. Idealno bi bilo kada biste imali zlatara od poverenja koji će vam dati najbolji savet i predlog u zavisnosti od budžeta.

Ako ipak nemate takvu osobu, onda je šetnja po zlatarama neizbežna. Ali, uvek imajte na umu da se dijamantski nakit najčešće kupuje samo jednom u životu i zato posvetite dovoljno vremena kupovini.

Takođe, različite zlatare nude i različite modele nakita. Zato nemojte da se zaletite i u prvoj radnji kupite svoj komad nakita. Prvo obiđite sve najbliže zlatare, pa se tek na kraju odlučite za model.

Vereničko prstenje – dijamantski nakit koji se najčešće kupuje

Verenički prsten je simbol ljubavi, a sama kupovina ovog prstena označava važnu prekreticu u vašem, ali i životu vašeg partnera. Zato se najčešće kupuje vereničko prstenje napravljeno od kvalitetnog materijala i ukrašeno sa kvalitetnim kamenjem. I zbog toga često padne odluka upravo za dijamantski verenički prsten.

Kako je verenički prsten nakit koji će žena do kraja života nositi, važno je napraviti pametnu odluku prilikom kupovine. Pre svega, važno je da znate kakav tip nakita vaša lepša polovina nosi: da li nosi nakit od žutog, belog, ili roze zlata. Da li voli nakit sa više ili manje detalja.

Takođe, savetujemo vam da se kod njenih drugarica malo bolje raspitate kakav bi joj se prsten najviše dopao. Tek kada prikupite ove informacije, možete se baciti na kupovinu.loading...