NE NASEDAJTE NA REKLAMNE TRIKOVE! Šta je od opreme za bebu zaista NEOPHODNO, a šta vam samo “uvaljuju”?

Dušek, krevetac, kolica, kadica za kupanje, stolica za hranjenje, tek je deo onoga što budući roditelji treba da pripreme dok je beba na putu. Bez čega se može, a koja je to bebi oprema koja je važna i olakšava brigu o najmlađima?

Beba
Pixabay.com

Tokom trudnoće, buduće mame prave različite spiskove sa svim onim što treba kupiti i spremiti pre nego što bebica stigne kući. Od prve garderobice, flašica, kozmetike, pulta za povijanje… Lista je zaista podugačka, ali šta je to što je zaista neophodno pripremiti?

Kvalitetno spavanje zahteva dušek i krevetac

Poznata je ona izreka “spava kao beba”. E upravo to je za mališane najvažnije, da imaju kvalitetan i čvrst san koji je osnova pravilnog rasta i razvoja. Večito je pitanje koliko sna je bebama potrebno. Još važnije, kako postići da bebe spavaju noću, ali i danju?

Spavanje bebe po mesecima se razlikuje. U prvom mesecu novorođenče će u proseku spavati od 14 do 20 sati. Tako će se nastaviti sve do puna tri meseca, ali naravno, ovo je individualno od deteta do deteta. Neke bebe će već sa dva meseca prespavati čitavu noć, budiće se samo da jedu, dok će se druge buditi stalno, na sat, dva, tri. Neke bebe su jednostavno nespavači i bude se stalno, ne spavaju tokom dana, a ništa nije bolje ni noću. No, bez obzira na to, najvažnije je pripremiti mesto gde će ona spavati, to treba da bude njen kutak, mesto za odmor i uživanje.

Često roditelji troše mnogo novca na skupe krevetiće, kolekvke, ali za tim nema potrebe. Ukoliko je funkcionalan, poslužiće i stari krevetac u kojem su spavali mama ili tata. Dovoljno je prefarbati ga i biće kao nov.  Tako da, ovo je deo opreme koji se ne mora nužno kupovati.

Mnogo važnija stavka je dušek na kojem će beba spavati. I to je ono što mora biti novo, jer će se prilagođavati bebinoj kičmi i njenom telu.

Važno je da beba spava na čvrstoj i ravnoj podlozi i zato se ne preporučuje uspavljivanje u kolicima i ležaljkama. Ne preporučuje se ni da beba spava u krevetu sa roditeljima, pre svega zbog njene bezbednosti. Neka krevetac bude što bliže krevetu, kako bi dete osećalo blizinu mame i tate.

Malim bebama nije potreban jastuk, jer se zbog pravilog razvoja vrata i kičme preporučuje spavanje na ravnoj podlozi. Ako je detetu zapušen nosić, tada se preporučuje da se uzglavlje malo podigne, a postoje i posebno dizajnirani anatomski jastuci.

Kvalitetna pamučna posteljina, odgovarajući prekrivač za bebu, to je sve što je potrebno za bebin bezbrižan san.

Oprema za kupanje bebe

Kupanje i povijanje je veoma važan segment nege o detetu. Roditelji se često tokom prvih dana plaše da neće umeti sami pravilno da kupaju svoju bebu, ali sve je stvar prakse.

Od opreme, biće neophodno nabaviti nekoliko stvari. Pre svega, to je kadica za kupanje koja se može pronaći za oko 1.000 dinara. Po želji treba pripremiti i stalak za kadicu, jer je tako kupanje mnogo lakše.

Uz to, potreban je i takozvani bebi kupko na koji se stavlja beba da leži u kadici, ali tek kada joj otpadne pupak. Do tada se kupa tako što je nežno presavijena preko ruke onoga ko je kupka.

Treba pripremiti i bokal za polivanje, kao i odgovarajuću kozmetiku za bebu. Pult za presvlačenje je veoma praktičan, ali samo dok beba ne počne sama da se okreće. Tada je bezbednije presvlačiti dete na krevetu ili nekoj drugoj nižoj podlozi.

Stolica za hranjenje olakšava davanje obroka

O ovoj stavci ne treba razmišljati dok beba samo sisa ili pije adaptirano mleko. Od nekog šestog meseca meseca mališani počinju da isprobavaju čvrstu hranu, ali stolica im neće biti potrebna sve dok ne budu mogli samostalno da sede. Neke bebe to umeju sa šest, druge sa osam, treće sa devet meseci.

Do tada, preporučuje se da ih roditelji hrane u svom krilu. Postoji poseban položaj kako to najlakše i najsigurnije izvesti.

Kada dete počne samo da sedi, vreme je za nabavku stolice za hranjenje ili hranilice. Ovakva stolica treba da ispunjava određene kriterijume.

Pre svega, treba da bude bezbedna po dete, da ono može samostalno da sedi u njoj bez ikakve šanse da isklizne ili se na drugi način povredi. Stolice su napravljene od čvrstih materijala, drvene su ili od čvrste plastike, a najčešće imaju mogućnost podešavanja različitih položaja.

Obavezno imaju kaiševe kojima se beba vezuje kako ne bi pala. Poslužavnik treba da bude čvrst da beba može slobodno da se nasloni na njega, ali i praktičan, da se lako skida i pere. Stolice za hranjenje najčešće su namenjene za decu starosti do dve godine, odnosno, do maksimalne težine od 15 kg.

Uz stolicu, treba nabaviti i odgovarajuće činijice, portiklice i ostali pribor za hranjenje bebe. Neka budu što šareniji, jer će tada detetu sigurno biti zanimljivije da ručka.

Kolica su višestruko korisna u šetnji

Ono što mame sa velikom pažnjom biraju, svakako su kolica za bebu. I zaista, ovaj deo bebi opreme je itekako važan jer dete treba da provodi što više vremena napolju, na svežem vazduhu. A za to, neophodna su odgovarajuća kolica u kojima će beba biti bezbedna i ušuškana.

Izbor nije nimalo lak, a verovatno su prave srećnice one mame koje su nasledile kolica za svoju bebu od sestre, prijateljice… One mogu da precrtaju ovu stavku sa spiska neophodnih stvari za dete.

Prilikom izbora kolica za bebu, treba obratititi pažnju pre svega da točkovi budu čvrsti, izdržljivi, da mogu lako da se rotiraju i prilagođavaju različitim podlogama. Kolica treba da su lagana, da se lako sklapaju i da imaju mogućnost podešavanja različitih položaja. Od ležećeg položaja za bebe u prvih nekoliko meseci, polusedećeg, do sedećeg.

Treba da imaju zaštitu od hladnoće, kiše i vetra. Uz većinu modela dolazi i torba za sve bebine stvari. Postoje i takozvana “letnja kolica” koja su teška tek nekoliko kilograma i idealna su za toplo letnje vreme.

Sva oprema za bebu treba da bude pre svega bezbedna i sigurna, da olakšava hranjenje, kupanje deteta, da beba lepše i kvalitenije spava. A naspavana, čista i nahranjena beba je srećna beba!

A tada su i roditelji srećni.