Ako ste se pitali kakva je razlika između kozmetičkih proizvoda nekad i sad, ne bi bilo loše da otkrijete sve prednosti i mane nekadašnjih i sadašnjih kremica, pudera, karmina i svega onoga bez čega većina danas ne može da zamisli život.

Pre nekoliko decenija kozmetički proizvodi su u odnosu na današnje vreme bili sa manje aditiva. Dejli Mejl je sproveo eksperiment u kome su pokušali da dokažu da li su bolji nekadašnji ili današnji kozmetički proizvodi.Evo njihovih rezultata:

KREME
Emulzija po imenu Eucerit bila je osnova za većinu nekadašnjih krema za lice, a upravo taj sastojak je imao savršen odnos ulja i vode i kao takav bio je odličan za negu kože. Danas se većina krema proizvodi sa različitim sastojcima, a za cillj imaju navodno podmlađivanje kože i obnovu ćelija.

Zaključak autora istraživanja je da ne postoji mnogo dokaza koji mogu da potkrepe tvrdnje da sadašnje kreme zaista utiču na obnovu ćelija. Jedino što je dobro jeste to što savremene kreme sadrže čuveni faktor zaštite od UV zraka. Za razliku od njih, kreme koje su se proizvodile pre pedesetak godina nisu imale previše aditiva, a treba istaknuti i to da su bile jednako dobre i za dnevnu I za noćnu negu, što ih dovodi u prednost.

PUDERI
Prvi puderi bili su oni u prahu, izuzetno svetle, gotovo bele boje. Posle više od pedeset godina , tehnologija proizvodnje je toliko napredovala da sem što danas imate više nijansi, takođe poseduju sastojke, koji u dodiru sa vašom kmožom kožu čine blistavom i glatkom, a o svetlucavim česticama da i ne govorimo.

Jasno je da je u ovom slučaju pobedu odnose puderi današnje generacije.

LAKOVI ZA KOSU
Davnih šezdesetih godina prošlog veka upotreba lakova za kosu bila je u svojoj ekspanziji. Proizvodili su se da budu toliko jaki da drže razne frizure, koje nisu smele da se pokvare. Jasno vam je da je to za posledicu imalo neprirodnu čvrstinu kose i teže rasčešljavanje.

Danas se proizvode lakovi za kosu, koji su toliko usavršeni da kosa ima prirodnu mekoću i sjaj, pa je postojanje laka na njoj neprimetno. Logičan zaključak je da su današnji lakovi za kosu u velikoj prednosti u odnosu na one iz vremena naših baka i mama.

VAZELINI
Vazelin je nastao nakon što je jedan hemičar primetio da radnik na naftoj platformi koristi rafinirani nusproizvod nafte kako bi zalečio posekotine i opekotine na koži.

Danas se vazelin proizvodi na drugačiji način, ali u sebi sadrži vrlo malo ekstrakta originalne verzije vazelina.

Klinička ispitivanja pokazala su da ovaj proizvod daje čak dva puta više vlage koži, nego bilo koja krema. Jedina prednost novije verzije je u tome što je njegova tekstura lakša, za razliku od pređašnje.

Foto: foter/Leo Reynolds / photo on flickr

ŠAMPONI
Prvi šamponi bili su proizvedeni od prirodnih sastojaka, čiji je jedini cilj bio čista kosa.

Danas postoji sijaset različitih vrsta preparata za pranje kose, ali to za posledicu ima mnogo više hemije. Njihova namena sad ima više različitih ciljeva, počevši od volumena, pa do sprečavanja peruti, kao i to što je svaki namenjen za određeni tip kose.

Prvobitni šamponi bili su daleko zdraviji za kosu od današnjih koji u sebi sadrže razne agresivne sastojke. Mada, mora se priznati da današnji mnogo lepše mirišu.

 loading...