Bademovo mleko je vrlo ukusno, jednostavno se pravi, a uz to je i odlična zamena za kravlje ili kozje mleko.
Predstavljamo vam recept za ovo ukusno mleko od badema, a vi ga možete zameniti bilo kojim drugim orašastim plodom.
Sastojci:
Jedna šolja celih, sirovih badema
Dve šolje vode, plus dodatna količina vode, odoka, u koju ćete potopiti bademe da prenoće
Jedna kafena kašičica meda ili javorovog sirupa, ako volite slatko
Priprema:
Ostavite bademe da prenoće potopljeni u činiji punoj vode, što više upiju, mleko će biti kremastije.
Ujutru ocedite višak, a bademe isperite pod mlazom hladne vode. Stavite ih u blender, dodajte dve šolje vode i na najvećoj brzini blendujte neka tri minuta, sve dok ne dobijete ujednačenu teksturu.
Kada završite sa tim, smesu procedite kroz gazu, a ukoliko želite da ga zasladite, dodajte kašičicu meda ili javorovog sirupa.
Ovo mleko može da stoji dva dana ukoliko ga čuvate u dobro zatvorenoj staklenoj posudi.