NE POZAJMLJUJTE NIŠTA NA BOŽIĆ: Devet narodnih verovanja o kojima niste znali

Najradosniji hrišćanski praznik je, kako se veruje, dan kada bi trebalo da radimo sve ono što nam prethodne godine nije išlo od ruke, jer će nam u narednih 365 dana konačno - krenuti.

Božić
Wikipedia/Milorad Dimic MD

Ukoliko smo se sa nekim posvađali i udaljili, ovo je trenutak da zakopamo ratne sekire i izmirimo se. Tako ćemo imati dobre odnose sa najbližima i mir u kući. Trebalo bi i da kupimo nešto novo za sebe i svoj dom baš na Badnji dan, jer ćemo tako prizvati novčanu sreću koja će nas pratiti cele godine. Postoji još mnogo verovanja koja se ponavljaju i praktikuju na Badnji dan i na Božić…

– Na Badnji dan je dobro da se sve pozajmljene stvari i svi dugovi vrate, kako u nastupajućim mesecima ne bi bilo materijalnih problema, pišu “Novosti”.

– Na Božić ne valja pozajmljivati nikome ništa da se ne bi cele godine razvlačile stvari iz kuće.

– Trebalo bi posaditi drvo ili biljku na Božić kako bi godina bila plodna.

– Veruje se da će momci i devojke koji prespavaju na slami posutoj na Badnje veče sanjati buduće supružnike.

– Ako na Božić padne kiša, godina će biti plodna.

– Seljaci veruju da će ukoliko na kostima koje se izvuku iz pečenice ostane mesa, stoka te godine biti plodna i zdrava.

– Od konopca kojim je vezan naramak slame unet u kuću trebalo bi na božićno jutro u dvorištu napraviti krug i u njega staviti kukuruz i pšenicu za kokoške. Veruje se da će one tokom cele godine jaja nositi na jednom mestu.

– Neposredno pred božićni ručak trebalo bi da se svi ukućani izuju, i to svi istovremeno, jer se veruje da će se tako novi život lako rađati.

– Božićnu sveću ne valja gasiti duvanjem, već hlebom natopljenim vinom.