NE PRESKAČITE IH! Predmeti u domu koje svi ZABORAVLJAJU DA OČISTE, a ne bi smeli

Određeni predmeti u vašem domu zahtevaju redovno čišćenje. Ali, čini se da se nekako ovi detalji često zaobilaze.

Pranje prozora
Pixabay.com

U nastavku pročitajte zbog čega je važno da redovno čistite roletne, kvaku, kantu za smeće, ramove za slike, daljinski… 

Prekidači i kvake

Kvaka
Pixabay.com

Kada ulazite u vaš dom prvo što dodirnete jeste kvaka, a potom i prekidač kako biste upalili svetlo. Po izlasku je slična situacija i zbog toga je veoma važno da prekidače i kvake redovno čistite – najviše jer je reč o mestima koja su idealno skladište mnogobrojnih bakterija.

Univerzalno sredstvo za čišćenje u kombinaciji sa ubrusom ili mikrofiber krpom su odlični za dezinfikaiju ovih delova u stanu/kući. Takođe, mogu vam pomoći i vlažne maramice. Nemojte da vam bude teško da svakodnevno odvojite pet minuta i prebrišete ova problematična mesta.

Roletne

Na roletnama se prašina konstantno nagomilava. Najbrži i najlakši način da uklonite prljavštinu i masnoću jeste ukoliko sirće rastvorite u vodi i tako pripremljeno sredstvo za čišćenje naprskate na roletne. Kako bi vam bilo još jednostavnije, navucite staru čarapu na ruku i pređite preko prljavih delova. 

NIŠTA NE MORA DA SE BACI! Odlične ideje kako da iskoristite ponovo BUKVALNO SVE iz kante za đubre

Kanta za smeće

Neprijatan miris oseća se i nakon što ste izbacili smeće? Ne čudi – ostaci bačene hrane predstavljaju odličan mamac za raze bakterije. Zbog toga je neophodno da kantu za smeće redovno čistite. Za dezinfikonavnje, stavićete nekoliko kockica leda, zatim ćete dodati pola sirćeta. Sve zajedno ostavite da odstoji dok se led ne otopi, a onda isperite kantu pod mlazom vode.

Nakon što je očistite možete se pobrinuti i za miris – ako imate mirišljavo sredstvo za čišćenje, naprskajte ga na dno i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Isperite pod mlazom vode i obrišite kantu ubrusom ili toalet papirom.

Mašine za pranje veša i sudova

Pixabay

Možda vam deluje nelogično, ali mašinu za pranje veša, kao i onu namenjenu za sudove potrebno je redovno čistiti. Ostaci hrane, odnosno vlakna od odeće, ostaju u delovima mašina i talože se sa sapunicom i kamencom. Najednostavniji način za čišćenje jeste ukoliko rastvoreno sirće pomešate sa sodom bikarbonom u razmeri 4:1, zatim smesu sipate u deo namenjen za prašak i mašinu uključite na najjaču temperaturu.

Držači za četkicu za zube

Znamo da nikada ne biste prali zube sa prljavom četkicom, ali ona može lako pokupiti prljavštinu koja se taloži u posudi gde je inače držite – ako redovno istu ne čistite. Iako vam ‘na oko’ deluje da je vaša četkica čista, ukoliko već nedeljama stoji u neopranoj posudi velika je verovatnoća da se na njoj nalaze bakterije koje mogu biti i te kako opasne.

Sve što je potrebno jeste da držač ili posudu isperete pod mlazom tople vode. Nakon toga možete prebrisati sa krpom na koju ste prethodno stavili nekoliko kapi rastvorene sode bikarbone.

Zavese za tuš

Izgleda da je jednostavnije kupiti novu nego sačuvate staru zavesu za tuš. Ali, ipak ukoliko se samo malo potrudite nema potrebe za trošenjem novca. Zavese za tuš možete oprati u mašini za veš na temperaturi od 30 stepeni. Ipak, ukoliko niste sigurni da će “preživeti” pranje (zbog kvaliteta) možete je očistiti sunđerom i sredstvom za čišćenje, a potom je isprati u vodi sa rastvorenom sodom bikarbonom.

Daljinski, tastatura, mobilni telefon…

Daljinski
Pixabay.com

Ove predmete svakodnevno dodirujete, a predstavljaju skladište za prašinu, prljavštinu i bakterije – i to više od onih bakterija koje se nalaze u WC šolji, verovali ili ne. Daljinski, mobilni telefon, tastaturu… možete redovno čistiti koristeći antibakterijska sredstva ili jednostavno vlažne maramice. 

Ramovi za slike

Obavezno ne preskačite ovaj predmet koji ukrašava police vaše dnevne ili spavaće sobe. Važno je da redovno čistite jer za prašinu ramovi predstavljaju idealan dom. Ništa nije komplikovano, možete prvo prebrisati suvom krpom, a zatim vlažnom.

Predmeti za čišćenje

Usisivač, džoger, krpe, sunđeri… sve je neophodno redovno čistiti kako ne biste širili bakterije po celoj kući.