NE SPAVATE ZBOG VRUĆINE? Uz ove savete ćete lakše utonuti u san

Postoji nekoliko pametnih načina s kojima se možete trenutno ohladiti prije nego što se ‘iskipite’ – i održavati svoj dom hladnim – a to znači da ćete s lakoćom zadremati.

spavanje
Pixabay.com

Koristite termofor
Možete se osloniti na to da ublaži bol i ugreje vas tokom hladnijih meseci, ali malo poznati trik s termoforom je da je savršen i za vruće letnje dane.

Neposredno pre spavanja uspite hladnu vodu u njega i stavite ga u zamrzivač da se ohladi. I na isti način na koji vas vruća voda greje, temperatura smrzavanja odmah će vas rashladiti.

Termofor možete staviti u krevet dok perete zube pre spavanja ili ga stavite pod noge (ako vam je prehladno, možete ga zamotati u čaršaf), a pomoći će vam da regulišete temperaturu tela dok ne zaspite.

Samo hladan veš
Tokom leta nema pravila, ali bitno je da veš bude ugodan.

Možda zvuči neobično, ali pre nego što počnete rutinu pre spavanja, stavite donji veš u zamrzivač i izvadite ga kad budete spremni za spavanje, ne ostavljajte predugo. Trebali bi ostati hladni taman toliko dugo da zadremate.

Ne otvarajte prozore tokom dana
Kad se vaš stan tokom dana zagreje, primamljivo je otvoriti prozore kako biste došli do malo zraka. Ali to često znači da ćete istovremeno pustiti vrući vazduh da uđe u stan, čineći ga još toplijim, a i sparnijim.

Ostavite prozore zatvorene tokom dana, a zavese neka budu navučene kako bi sprečile ulazak sunčevih zraka. Ali kad padne noć, otvorite sve prozore u kući kako biste dobro prozračili.

Niskoenergetske sijalice
Verovatno ne razmišljate o sijalicama koje koristite, ali konvencionalne sijalice otpuštaju do 90% svoje energije kao otpadnu toplotu.

Prebacite se na niskoenergetske sijalice kako biste smanjili pregrevanje – uštedećete na računima, a prostor će se manje zagrevati.

Posude sa hladnom vodom
Možda će izgledati neobično, ali strateški postavljene posude pune hladne vode u više prostorija u domu može pomoći u hlađenju vrućeg vazduha.

Drveće i biljke deluju na isti način i ponašaju se kao prirodni klima uređaji – pa razmislite o tome da u svoj dom dodate malo zelenila.

Promena mesta spavanja
Ako ništa ne upali, uvek ostaje otvorena opcija spavanja na podu.

Možda ne zvuči zabavno, ni ugodno, ali kako s prvim jutarnjim satima raste temperatura, zagrevaće se prostor od gore prema dole, pa je spavanje što bliže podu dobra opcija za one koji će biti na izrazito visokim temperaturama, prenose mediji. A da bi spavanje bilo koliko-toliko ugodno, možete na pod staviti ležaljku za plažu ili nešto slično.