NE STIŠAVA SE BURA OKO “DARE IZ JASENOVCA”: IMDB ukinuo ocenjivanje filma, imali i DOBAR RAZLOG

Film „Dara iz Jasenovca“ nije moguće ocenjivati na sajtu IMDB, jer je najveća filmska internet platforma ukinula mogućnost korisnicima da ocene ostvarenje.

Printscren IMDB

Srpskog kandidata za filmske nagrade Oskar i Zlatni globus nije više moguće ocenjivati na IMDB-u (Internet Movie Database), a razlog za ukidanje ove opcije je, navodno, veliko nadmetanje između Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocena.

Moderatori sajta su smatrali da se zbog toga ne može dobiti realna ocena, a ostvarenje koje govori o sudbini devojčice Dare u ustaškom logoru Jasenovcu izazvalo je žustre i ostarešćene polemike.

Iako je Daru iz Jasenovca, za koju je RTS otkupio pravo na emitovanje, vrlo malo ljudi zaista pogledalo, film je na IMDB-u sajtu ocenjivan hiljadama puta i to često sa najvišim (10) i najnižim (1) ocenama.

U trenutku isključivanja mogućnosti glasanja film je imao ocenu 9,4. Moguće je da će IMDB vratiti tu opciju kada film uđe u redovnu bioskopsku distribuciju.

Pre nekoliko dana američki časopis Varajeti objavio je kritiku Džeja Vajzberga, koji je Daru iz Jasenovca, između ostalog, nazvao „filmom o Holokaustu sa upitnim namerama“ sa „neskrivenim antihrvatskim i antikatoličkim nativizmom“.