NE STOJE U FRIŽIDERU: Ove stvari svakodnevno koristimo, a ne znamo da imaju ROK TRAJANJA

Jastuk Krevet
Pixabay.com

Neke stvari koje svakodnevno koristimo imaju svoj rok trajanja, iako im on ne piše na ambalaži.

 

Nikada nam se neće desiti da kupimo mleko, a da mu ne proverimo datum isteka! Takođe, žene vrlo često proveravaju i rokove trajanja kozmetičkih preparata. Međutim, mnogo stvari koje nas okružuju i koristimo ih svakodnevno, upotrebljavamo preko roka koji je za njih namenjen, a da toga nismo ni svesni.

Jastuci

Jastuke na kojima spavamo bi trebalo da menjamo na svakih 2 do 3 godine, zato što oni vremenom postaju “dom za grinje”, izazivače brojnih alergija. Takođe, jastuci vremenom gube prvobitni oblik, pa tako mogu da izazovu bolove u vratu.

Sunđeri

Bilo da se radi o onima sa kojima peremo kuhinju, ili ribamo kupatilo, svakako bi trebalo da ih menjamo na dve nedelje, s obzirom na to da su oni leglo bakterija.

Peškiri

Iako mislimo da ćemo otkuvavanjem uništiti sve bakterije sa upotrebljenih peškira, posle duže upotrebe to se ipak ne dešava. Zato je poželjno da se svake 2 do 3 godine kupe novi.

Četka za kosu

Mnoge žene najčešće imaju jednu četku kojom se godinama češljaju, ne znajući da bi trebalo kupiti novu na svakih godinu dana. 

Brushalter

Čim brushalter izgubi prvobitnu formu, elastičnost, postane manji, ili veliki trebalo bi ga zameniti. Najbolje je kupovati novi na svakih godinu do dve dana i ne nositi neki samo zato što nam se sviđa i po nekoliko godina.

Utičnice

Ni na jednoj utičnici ne piše da je njen rok trajanja 4 do 5 godina, a trebalo bi. Sudeći po istraživanjima, upravo njihovo dugo korišćenje može biti uzrok problema sa strujom u kući, pa čak i požara.