NE TREBA VAM MNOGO NOVCA: Evo kako da preuredite DNEVNU SOBU tako da deluje VEĆE

Uređenje doma i enterijera je uvek izazov čiji cilj se ne svodi samo na estetski doživljaj, već i na pragmatičnu dimenziju.

dnevna soba
Pixabay.com

Dnevni boravak je definitivno prostor u kom vi i vaši ukućani provodite najviše vremena kada ste kod kuće, i stoga je važna da se u njemu osećate ugodno i komotno. U slučaju kada su po projektu u pitanju manje prostorije, na delo stupa vaša umešnost. Koje boje u dekoru treba odabrati, koje komade nameštaje i sl, sve su to detalji koji bitno utiču na percepciju prostorije.

U nastavku saznajte sve o tome kako da dnevni boravak učinite vizuelno većim prostorom.

Kada su mali dnevni boravci u pitanju, često neka klasična uređenja koja se inače podrazumevaju, u ovakvim prostorijama nisu rešenje. Na primer, umesto klasičnih roletni, mnogo bolje je da na prozore stavite draperije, koje će naglasiti vertikalnu dimenziju prostorije i vizuelno je učiniti većom. U svakom slučaju, evo korisnih saveta:

Ogledala

Dizajneri se vrlo često služe ovim trikom i u okviru opremanja enterijera dnevnog boravka uvek uključuju ogledala kao detalje koji prostor čine vizuelno većim. Preporučuje se da se velika ogledala pozicioniraju centralno kako bi privlačila fokus, kao i da se stavljaju iza izvora svetlosti, kao što su lampe i sveće, zbog refleksije.

Koristite neutralne boje i tonove

Ovo je pravilo koje dizajneri enterijera doslovno primenjuju u uređenju manjih prostorija. Neutralne boje, poput bež i bele, zidova, poda, pa i samog nameštaja, znatno će vam pomoći u ostvarenju cilja da svoj dnevni boravak učinite vizuelno većim. Ove boje dodatno čine prostor prozračnim i reflektuju svetlost, a osim toga uvek su i sofisticiran izbor, i deluju umirujuće na one koji borave u njemu.

Vizuelno lagan nameštaj

Odabir adekvatnog nameštaja takođe je ključna stavka. Bitno je ne ne birate onaj koji je kabast, već da izaberete komade koji barem na oko deluju da su lagani, jer tako neće vizuelno opteretiti prostor. Posebno su funkcionalni npr. oni stočići sa staklenom pločom i sa nogama, jer vizuelno ne zauzimaju mnogo prostora. Teški komadi nameštaja će samo ugušiti vaš dnevni boravak.

Manji komadi nameštaja

Naposletku, bitno je i da birate male sofe, fotelje itd, jer je cilj da nije nameštaj taj koji dominira prostorom, već obrnuto. Ova stavka je potpuno u skladu sa prethodnom, i pomoći će vam da svoj dnevni boravak otvorite i učinite ga većim.