Ne znate šta ćete s jajima preostalim od Vaskrsa? Napravite ukusna jela očas posla (RECEPTI)

Bilo da imate želju da samo pripremite kuvana jaja na malo drugačiji način ili želite da iskoristite tonu preostalih jaja posle Uskrsa, na pravom ste mestu. Evo novih, prilično jednostavnih ideja za pripremanje jela sa barenim jajima koje će vam se sigurno dopasti! Probajte i javite kako je ispalo!

Punjena jaja

Potrebni sastojci za punjenje:

 

– 1 kašika sitno seckanog šalot luka ili crvenog luka

– 1 kašika sitno seckanog kiselog krastavca
– 150 ml milerama

– soli po ukusu

Za dekoraciju:

– malo kapara

– malo peršuna

– malo ljute crvene paprike

Salata od jaja, spanaća i spelte sa prelivom od mladog luka 

 

Spelta je stara sorta žitarica, bogata dijetalnim vlaknima, a sadrži i sve vitamine B grupe, osim vitamina B12. Ima otprilike sedam puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena nego ostale žitarice. Bogata je i cinkom, a ima prilično nizak glikemijski indeks, tako da pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Lako se vari, a može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Potrebno vam je:

– 4 šolje spanaća

– 1 šolja skuvane i ohlađene spelte (pola šolje nekuvane spelte)

– 3 supene kašike pečenih semenki suncokreta

– 1/4 šolje crnih maslina

– 2 tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove

Za preliv:

– 1 mladi beli luk, samo beli i svetlozeleni deo

– 1/4 šolje maslinovog ulja

– 2 supene kašike sirćeta

– 1 supena kašika meda

– 2 supene kašike soka od limuna

– 1/4 kafene kašičice soli

– 1/4 kafene kašičice mlevenog bibera

Priprema: 

U činiju stavite spanać, speltu, semenke suncokreta i crne masline. U blenderu usitnite mladi beli luk, zatim dodajte ostale sastojke za preliv i izblendirajte tako da dobijete glatku, ujednačenu smesu. Prelijte salatu, dodajte kuvana jaja isečena na kriške i služite ohlađeno.