NEGA I TOKOM SNA: Saveti frizera kako da vam KOSA bude savršena i posle spavanja

Obično, kada svane jutro, u ogledalu vas dočekuje zbrka na glavi, umršena i izlomljena kosa! Ima par trikova i za te probleme!

Spavanje
Foter / Wiros / photo on flickr

Tokom spavanja kosa se obično upetlja i umrsi stvarajući pravu zavrzlamu na glavi kojoj posle treba posvetiti popriličan vremenski period da se raspetlja i dovede u red! To se dešava zbog načina na koji osoba spava, kakvu posteljinu koristi, kao i od načina na koji neguje kosu pre spavanja!  Takođe zavisi i od toga da li je kosa ravna, talasasata ili kovrdzava!

Posteljina i kosa

Da bi kosa bila manje zapetljana nakon sna, jako je važno da se izabere prava posteljina!

Pamučna posteljina je napravljena od vlakana pamuka koji prirodni element i stoga ima brojne pogonosti za kožu i kosu! Pamučna posteljina ima bolji učinak na kožu i kosu jer ne izaziva trenje i elektricitet koji šteti koži, a pogotovo šteti kosi. Uvek je bolje izabrati pamučnu nego sintetičku postreljinu!

Ali da li je za kosu to i najbolji izbor? Kako je pamuk prirodan materijal, sklon je nakupljanju vlage iz prostorije u kojoj se nalazi i kada se spava na takvoj posteljini ta vlaga se prenosi na kosu zbog čega ona se ona uvija! Ako je kosa sklona uvijanju najbolje je da se izbegava pamučna jastučnica. Uvijanje kose dalji vodi do mršenja i teškog raščešljavanja pa i do oštećenja vlasi kose!

Posteljina pravljena od prirodne organske svile ima toliko povoljno dejstvo na kožu i kosu, čak i više nego pamučna!

Svilena posteljina nije sklona nakupljanju vlage, pa tako i ne izazva transfer vlage na kosu i njeno uvijanje, ne izaziva elektricitet ni oštećivanje kose tokom sna. Korišćenjem jastučnica od svile kosa će biti manje umršena, lakše će se održavati nakon spavanja i umanjće se iskrzalost kose!

Ovo su dve najbolje opcije za izbor za posteljinu i pogodno delovanje na kosu i kožu, sintetičku posteljinu svakako treba izbegavati u širokom luku!

Kako oporaviti kosu tokom sna?

Kako skoro polovinu života provedemo spavajući, važno je negovati kosu i tokom sna! A znate li da postoji način kako oporaviti kosu? Postoji puno načina za to, a neki su i celonoćne maske za kosu!

Celonoćne maske za kosu su one koje se stave pre spavanja, deluju tokom cele noći i ujutru se ispiraju sa kose! Naravno da je najbolje da su od prirodnih sastojaka, da oporavljaju kosu i štite od oštećenja!

Neke od najefektivnijih maski su:

Celonoćna maska za kosu sa žumancetom!

 • U činiju se stavi jedno žumance, jedna kašika meda, pola banane i pola čaše piva! Svi sastojci se pomešaju u blenderu i ostave da stoje trideset minuta. Nakon toga se maska nanosi na kosu, najviše u predelu gde je kosa oslabljena! Ujutru masku se isprere i kosa se osuši! Ova maska odlično deluje na oštećenu i suvu kosu!

Celonoćna maska za kosu sa kokosovim i maslinovim uljem

 • Za ovu masku za kosu je potrebno dve kašike kokosovog ulja i dve kašike maslinovog ulja! Kada se ulja pomešaju, potrebno je da se blago zagreju na ringli. Potom se smeša ohladi i utrlja na vlasište. Ostavi se da deluje četrdesetak minuta pa se blago ispere mlakom vodom, nikako šamponom, samo vodom i umota se u peškir i kada se malo prosuše može se ići na spavanje. Ujutru kosu temeljno operite šamponom!

Održavanje ravne kose tokom sna

Pored dobro odabrane posteljine važno je i ispoštovati par trikova da bi ravna kosa ostala ravna i tokom sna!

Ne postoji ravna kosa koja će nakon sna biti još ravnija, ali može da bude manje uvijena i manje umršena!

Uvijanje kose u svileni šal

Jedan od popularnih načina da se zadrži oblik ravne kose, i smanji uvijanje jeste da se kosa umota u svileni šal i drži tako tokom spavanja.

 • Provo je potrebno odabrati pravi šal, najbolje da bude sliven, ali moze da posluži i satenski. Postoje i meržice za istu namenu, ali one često budu labave i sa prevelikim rupama pa kosa ipak ne bude sačuvana, one su pogodnije za pletenice ili dredove! Važno je da je šal dovoljno dug da moze da obuhvati svu kosu, i da se može čvrsto prikačiti.
 • Sledeći korak jeste da se koristi serum za kosu koji ne sadrži alkohol, ali sadrži keratin da bi vaša ravna kosa bila što ravnija nakon spavanja. Nanesete serum na dlanove a zatim na kosu pokretima ka dola, kao da prstima peglate kosu!
 • Kosa se nekon nanošenja seruma podeli na dva dela i dobro iščetka.
 • Deo kose sa desne strane čvrsto prevucite na levu stranu i pričvrstite ukosnicom. Isto se ponavlja i sa suprotnom stranom. Kada pričvrstite obe strane, ako vam ostanu krajevi slobodni pričvrstite i njih dodatno sa ukosnicama.
 • Sada je vreme da se umota šal. Središnji deo šala postavite na potadinu glave i čvrsto umotate preko kose, zategnete i zavežete krajeve šala napred iznad čela da vas ne bi žuljao čvor dok spavate.

Ovako umotana kosa u svileni šal će sprečiti zapetljavanje kose, lomljenje dlake i ispucale krajeve. Kosa će ostati ravnijeg izgleda i biće glatka i sjajna! Umotavanje u šal može da se primeni i na kovrdžavu i talasastu kosu!

Jako je važno da se kosa dobro osuši nakon pranja, pogotovo ako se odmah polazi na spavanje, jer će suva kosa bolje održati formu nego vlažna kosa!

Održavanje talasaste i kovrdžave kose tokom sna

Talasasta i kovrdžava kosa su priridno sklone uvijanju, i tu nema puno pomoći jer to je njihova prirodna forma, ali ima nekih trikova da talasi i kovrdže budu definisane i da se kosa ne oštećuje tokom sna!

 • Posle pranja kovrdžave i talasaste kose, treba naneti regenerator koji se ne ispira, koji hidrira kosu i pomaže definisanje lokni i talasa.
 • Potrebno je temeljno sušenje kose nakon pranja, jer kosa koja je vlažna lakše se oštećuje i mrsi.
 • Nakon pažljivog češljanja , dobro je da se nanase ulje ili serum na krajeve kose.
 • Izbor posteljine je bitan, posebno jastučnice. Dobar izbor su one koje sprečavaju pojavu trenja i elektriciteta koji oštećuje kosu!
 • Povezivanje kose u laganu, opuštenu punđu, najbolje sa mekanom gumicom od tkanine, može pomoći da ona održi svoju prirodnu formu! Dobra opcija je i napraviti jednu ili dve opuštene pletenice i tako sprečiti oštećivanje dlake, mršenje i zapetljavanje kose.

Za zdravu i lepu kosu potrebna je adekvatna nega! Ali ne samo to! Potrebno je negovati je i tokom noći, kada spavamo! Pravilnim održavanjem kose tokom sna, obezbeđujemo zdravu i lepu kosu tokom dana!loading...