NEKA VAŠ DOM PROCVETA I U NAJHLADNIJIM MESECIMA: Naučite da pravite ETERIČNO ULJE najlepšeg mirisa

"Neka vazduh zamiriše, miriše da me inspiriše", priželjkivao je u svom stihu Zdravko Čolić, pesmom "Ajde, ajde Jasmina". Zaista, miris vazduha može da nas opusti, umiri, podstakne na nova dela, napuni energijom, popravi nam raspoloženje, čak i zavede - sve zavisi od njegove note. Od svih čula, kod čoveka je najizoštrenije i najosetljivije upravo ono za miris, pa što mu ne bismo malo podišli, i obojili vazduh željenim notama?

eterično ulje
pixabay.com

U tome će nam pomoći esencijalna (ili eterična) ulja, koja se već dugo ne koriste samo za masažu, već imaju širu primenu. Nećemo govoriti o tome kakve sve blagodeti po zdravlje pružaju, već o mogućnostima njihovog “upliva” u naš životni prostor.

Najbolje je da esencijalna ulja sipate u uobičajeni raspršivač difuzer, bilo da je ultrazvučni, klasični i sa posudicom i svećom, ili mirisni sa štapićima. Ovi prvi mogu biti metalni, drveni, od terakote, plastike ili keramike, dok su drugi mahom od stakla, u vidu boce sa uskim grlom.

MIKS ZA BOLJE PAMĆENJE

Kada se govori o terapeutskom dejstvu esencijalnih ulja, najčešće se pominju mešavine za opuštanje i umirenje. Ali, kako su nam svima veoma važni koncentracija i pamćenje, predlažemo vam recept za mešavinu koja će dati takav efekat: pomešajte tri vrste esencijalnog ulja – 6 ml od limuna, 3 ml od ruzmarina ili eukaliptusa i 1 ml od pitome nane.

Ulja se u oba slučaja koriste na isti način – mešaju se sa destilovanom vodom. Zdravstveno-mirisni efekat je isti kod klasičnih i ultrazvučnih, ali su ovi drugi mnogo tiši, pa tako i zgodniji za prostore u kojima borave deca ili zahtevaju tišinu.

Različite mešavine esencijalnih ulja daju raznovrsne mirise, pa i efekte, ali imajte na umu da je za terapijsko delovanje bolje koristiti više puta dnevno difuzer, sa jačom koncentracijom ulja, nego ga držati u funkciji tokom celog dana. Prilikom odabira difuzera vodite računa i o kvadraturi koju bi trebalo da “pokrije” mirisom, a možete da ga stavite bukvalno svuda jer nema nikakvo propratno loše dejstvo.

Dozu opuštajućeg, orijentalnog stila unećete u prostor zajedno sa njima, pa se poigrajte bojama – svaka će im pristajati, od ciklame, preko žute, do crvene, u zavisnosti od vrste ulja ili ukrasnih cvetova u providnoj posudi. Kupatilo će lako zaličiti na amam kad u njega postavite mirisne difuzere sa štapićima od ratana, preko kojih ulje isparava iz boce.

Sve vam ovo deluje veoma lepo i odmah biste probali, ali nemate difuzer

Jednostavno kapnite nekoliko kapi esencijalnog ulja na sijalicu i uključite je – toplota će ih zagrejati, pa će tokom dužeg vremena ispuštati miris. Ali ako se odlučite za lavandu, brzo ćete se uspavati, bez obzira na svetlo, zbog njenog opuštajućeg dejstva.loading...