NEKA VAŠ STAN ZASIJA: 7 velikih GREŠAKA koje svi prave kada je u pitanju OSVETLJENJE DOMA

Osvetljenje sobe na prvi pogled izgleda prilično jednostavno: uključite lampu, pritisnete prekidač i eto! Ono što je nekada bilo mračno, sada više nije. Ali...

Pixabay.com

Određeni pogrešni koraci mogu prouzrokovati da se prostor koji je ugodan čini ne tako ugodnim.

Evo nekoliko uobičajenih grešaka koje treba izbegavati:

1. Ne razmišljate o slojevima

Pixabay.com

Izgleda dovoljno lako da u sobu instalirate niz ugradnih reflektorki i nazovete to rasvetom, ali ovaj metod uglavnom ne daje rezultat koji ste želeli.

Vlasnici kuća imaju tendenciju da osvetljavaju prostorije kao da su domaćini na nekoj konvenciji – sa previše direktne svetlosti. Kada su u pitanju led lusteri cena ne mora da znači da je rešenje koje dobijate najefikasnije jer krajnji rezultat, bez dodatnog osvetljenja je nedostatak topline ili karaktera u sobi.

Direktno osvetljenje je uglavnom jedina opcija u mnogim prostorima, ali često takvo osvetljenje nije dovoljno za dobru rasvetu. Ako izostavite dodatno osvetljenje, poput podnih i stolnih lampi, situacije kao što su čitanje na kauču ili pisanje za stolom mogle bi da vam naprežu oči. A ako samo instalirate plafonjere u vašoj spavaćoj sobi, nećete dobiti ugodan kvalitet i toplinu koji pružaju noćne lampe.

Pored toga, razni izvori svetlosti čine vaše zajedničke prostore fleksibilnijima. Ambijentalno osvetljenje dobro će vam doći kada budete domaćini velikim prazničnim zabavama, ali ako žudite za intimnošću i toplinom, dobićete ih samo uz stone lampe.

Želite dobiti nešto specifično? Akcentualna rasveta koja služi za naglašavanje umetničkih dela, rasveta za unutrašnjost komoda ili za niske plafone može da postane element koji daje utisak luksuznog dizajna u sobi.

Ne koristite dimere

Mnogi dizajneri s kojima smo razgovarali nazvali su ovu grešku “greškom među greškama”. Dimeri su najbolje čuvana tajna kada je u pitanju planiranje rasvete, tvrde dizajneri enterijera.

Dimeri vam omogućuju da kontrolišete osvetljenje iz dana u noć, za razne događaje, i u zavisnosti od vašeg raspoloženja. Romantična večera jednostavno nije tako romantična ako je vaša trpezarija osvetljena kao stadion.

Zaboravljate gde bi senke mogle pasti

Ako postavite svetlo na pogrešno mesto, mogli biste da stvorite više problema nego rešenja.

U kupatilu isprobajte osvetljenje sa obe strane ogledala, umesto samo jednog svetla koje će se nalaziti iznad. Osvetljenje iznad glave može da baci senke na vaše lice. Ako morate da koristite gornje svetlo, izaberite duže, horizontalno rasvetno telo (umesto jednoga sa jednom sijalicom) da biste u potpunosti osvetlili vaše lice.

Senke takođe mogu da se nađu u vašem radnom prostoru u kuhinji. Ako se lampice u kuhinji postavljaju iznad ivice pulta i vi priđete za pult da nešto uradite, desiće se upravo to da vam senka pada tačno na ono mesto gde vam je potrebno osvetljenje. Da ne biste došli u ovu situaciju, instalirajte rasvetu ispod kuhinjskih ormarića.

Primećujete li isti problem sa senkama u svojoj kancelariji? Proverite da li na vašem stolu postoji radna lampa.

Birate rasvetna tela pogrešne veličine

Ovo je takođe uobičajena greška. Previše mali luster preko velikog trpezarijskog stola ili prevelika lampa na stolu pored sofe učiniće da prostor izgleda neproporcionalno.

Ne postavljate rasvetna tela na pravilnu visinu

Dno lustera trebalo bi da bude 66 centimetara od poda u trpezariji, a kada sedite pored stone lampe, dno senke trebalo bi da bude na visini vašeg ramena. Ako je lampa previsoka, svetlost će vam smetati.

Ne uzimate u obzir boju boje vaše sobe

Bez obzira koliko svetla postavite u sobi, jednostavno nećete imati osećaj prozračnosti ako su zidovi pretamni. Ovo može da se čini očiglednim, ali čak i malo drugačije nijanse u istoj porodici boja mogu da naprave razliku.

Zaboravljate da svetla troše struju

OK, verovatno niste potpuno zaboravilii na tu činjenicu, ali važno je da uzmete u obzir koliko sijalica koristite. Dugotrajni CFL i LED sijalice mogu isprva koštati više, ali ono što je sigurno jeste da ćete uštedeti novac sa vremenom.