Nekada je bila “JAKA KAO STENA”: Svi kažu da su žene SLABIJI POL, ali istorija tvrdi drugačije!

jaka žena
pixabay.com

Zbog vršanja žita (odvajanja zrna od slame), koje je moglo da traje i po nekoliko sati dnevno, praistorijske žene imale su izrazito razvijeniju muskulaturu ruku nego današnje devojke.

 

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu uporedili su, pomoću kompjuterske tomografije, kosti nadlaktica i potkolenica 83 savremene žene sa kostima žena koje su živele na području Evrope u periodu od pre 7.400 do 1.200 godina, odnosno tokom Neolita, Bronzanog i Gvozdenog doba.

Istraživači naglašavaju da postoji nepoznata istorija “teškog” ali “potcenjenog” ženskog rada, koji je trajao više hiljada godina.

Istraživač Alison Mekintoš je, u izjavi za Gardijan, rekla da su prema njenoj studiji, objavljenoj u časopisu “Science Advances”, žene u Neolitu imale kosti noge iste snage kao i današnje žene, ali da su kosti njihovih ruku bile 30 odsto snažnije od kostiju savremenih žena, koje se ne bave sportom, kao i od 11 do 16 odsto snažnije od kostiju članica ženskog veslačkog tima Univerziteta Kembridž.

To ni ne traba mnogo da čudi, ako se zna da su žene bile te koje su obrađivale zemlju pre nego što je izmišljen plug.

Pretpostvalja se da su bile zadužene za setvu i žetvu useva, mlevenje žitarica u brašno, pravljenje grnčarije, čuvanje stoke, preradu mesa i mleka, preradu kože i vune i izradu odeće, navela je Mekintoš za Bi-Bi-Si, objasnivši da su kosti tokom vremena evoluirale da bi se prilagodile konstantnim naporima koji se ponavljaju.

Fizička snaga žena je počela da opada sa razvojem novijih tehnologija, pa su tako u Bronzanom dobu kosti ruku kod žena bile devet do 13 odsto jače nego kod današnjih veslačica.

Do srednjeg veka, kosti ženskih nadlaktica bile su izdržljive koliko i kod današnjih žena – kaže Alison Mekintoš.