NEMA BOLJE: RECEPT za Kraljevsku tortu

torta
FLICKR/Neil Conway

Neobična priprema, a još neobičniji ukus. Ovo je dan kada nam je potrebno nešto drugačije

 

Torta za kralja ne može da ne valja! Kraljevska torta je baš takvog ukusa da sve kraljevske obaveze mogu da pričekaju kada ovaj slatkiš dođe na red.

“Još jedno parče, vaše visočanstvo?” Naravno, podrazumeva se!

Sastojci:

200 grama (plus 100 grama za nadev); maslaca; 200 grama čokolade za kuvanje; 200 grama šećera u prahu; 200 grama mlevenih oraha; 3 mlevena keksa; 3­5 kašika džema od kajsija; 4 jaja (plus još jedno žumance za nadev).

Za ulepšavanje:

150 grama čokolade za kuvanje; 50 grama maslaca; mleko; šlag.

Način pripreme: Ulupajte maslac i šećer u prahu. Kad se masa ujednači, dodajte jedno po jedno od 4 žumanceta, samlevene orahe, samleven keks i narendanu čokoladu.

Sve zajedno ulupajte, a onda dodajte ulupana belanca i ujednačite masu.

Ovu masu sipajte u pouljen i pobrašnjen kalup za torte. Ispeći na 220 stepeni i paziti da se ne prepeče.

Ostavite da se ohladi. Presecite na pola, pa nafilujte prvo džemom od kajsija, pa filom. Isto i sa strane.

Nadev:

2 kašike mleka; 2 kašike šećera u prahu; 2 štangle čokolade; 1 celo jaje i jedno žumance.

Priprema nadeva: Čokoladu otopiti u toplom mleku. Jaja ulupati pa dodati čokoladi.

Sklonite s veoma tihe vatre, pa filujte. Kad se torta ohladi, iseći je na podjednake komade. Malo ih razmaći i preliti ih glazurom od spremljene čokolade. Šlag se stavlja na tortu neposredno pre služenja na svaki komad posebno.

Prijatno!