NEMA IZGOVORA, IZBOR JE LAK! Tri saveta za odabir prave ODEĆE ZA VEŽBANJE

Od trčanja, dizanja tegova, do praktikovanja joge ili pilatesa, odgovarajuća odeća za vežbanje je esencijalna ukoliko želite da povećate vaš učinak tokom treninga. Naučno je dokazano da regularnim vežbanjem ostvarujete brojne zdravstvene benefite, ali da li ste znali da odabir prave sportske opreme takođe ima podjenako važan uticaj?

Trčanje
Freedigitalphotos.net/tuelekza

Adekvatna sportska odeća može pospešiti vaše performanse tokom vežbanja – ona doprinosi smanjenju umora mišića, povećava učinkovitost treninga, sprečava nastanak lakih povreda, i ujedno održava optimalnu temperaturu tela, čime je proces hlađenja znatno sporiji.

Sa današnjom modernom tehnologijom tkanja i kreiranja sportske opreme, gotovo da ne postoji izgovor da ne treninrate. U narednim redovima ćemo detaljno preći nekoliko najčešćih saveta stručnjaka prilikom odabira adekvatne odeće za trening.

  1. Imajte na umu tip treninga

Ova tačka izgleda prilično očigledno, ali zaista morate razmisliti o tome koji tip treninga radite i gde se on odžava – u sklopu kućne vežbonice ili teretane? To je tačka koja se često marginalizuje. Vaša oprema za rad u zatvorenom prostoru unutar kuće će se u velikoj meri razlikovati od opreme za teretanu ili trening na otvorenom. U ovom slučaju, temperatura igra još jedan veliki faktor.

Ukoliko prefeirate trening na otvorenom, stručnjaci savetuju da se opredelite za jednodelni sportski kombinezon ili za helanke sa topom na duge rukave – hladnije vreme i zračenje sunca mogu drastično poremetiti vašu kondiciju, te se savetuje ovaj vid sportske garderobe.

Takođe, generalna je preporuka da investirate u onaj vid soprtske opreme koja uključuje sweat wicking tehnologiju – vid tkanja koji će se postarati za to da vaša odeća i koža ne budu u dodiru sa dodatnom vlagom, već će ostati suve i tokom najintenzivnijih treninga ili aktivnosti.

Međutim, ukoliko trenirate u kontrolisanim uslovima, možete se odlučiti za helanke i topić za trening na bretele ili pak ženski šorc za trening i top na kratak rukav. Na ovaj način ćete imati više slobode prilikom kretanja, ali i više prostora da vam koža diše.

  1. Razmotrite tkaninu

Odabir prave tkanine je esecijalan ukoliko želite brži progres. Iako priznajemo da je estetika važna stavka na listi prioriteta prilikom odabira soprtske odeće, nikako ne smete zapostaviti tkaninu i kroj!

Tkanina lošeg kvaliteta može dovesti do pregrevanja vašeg tela, jer nije dizajnirana da podnese intenzivne sesije znojenja, te će zadržavati vlagu i tako doprineti da se osećate neprijatno i neudobno – a to nipošto ne smete dozvoliti.

Izbegavajte čist pamuk – iako je prirodan materijal, njegovo svojstvo upijanja dodatne vlage nije na zavidnom nivou, te fitnes stručnjaci nikako ne preporučuju odeću koja većinski sadrži pamuk.

Prilikom biranja sportske odeće, potražite sledeće materijale na poleđini etike:

  • Poliester  – je sastavni deo sportske opreme svakog renomiranog brenda. Napravljen od specifičnih plastičnih vlakana, ovaj materijal ostavlja odeću bez bora, čini je laganijom i prijatnom na dodir, a pogodan je i za najosetljiviju kožu. Poliesterska vlakna visokog nivoa čvrstoće mogu da izdrže jake i ponavljajuće pokrete tokom intenzivnog treninga.
  • Poliamid (najlon) – je nepogrešiv izbor prilikom izrade sportske garderobe, jer stvara prirodan osećaj na koži i postiže prianjajući efekat, što omogućava njegovo celodnevno nošenje.Takođe, ima neverovatna izolaciona svojstva, što ga čini odličnim izborom i za hladna i za topla okruženja, jer zadržava toplotu prilikom treninga.
  • Elastin – je materijal zaslužan za održavanje oblika sportske opreme. Kada je kombinovan sa neupijajućim vlaknima, poput poliamida i poliestera, garderobi daje dodatnu mekoću i elastičnost.Takođe, pruža zaštitu od uticaja sunca, što ga čini idealnim prilikom treniranja ili šetnje leti.
  1. Forma i uklapanje

Kakav vam je osećaj kada nosite odeću za teretanu? Ako je garderoba preuska ili preširoka – nikada je nećete nositi. Ovo je jedna od glavnih stavki demotivacije prilikom čuvenog premišljanja “ da li da počnem danas ili od ponedeljka? ”.

Iako će komadi odeće koje odaberete zavisiti od vrste sesija treninga, svi znamo koliko će dobar sportski grudnjak ili kvalitetne helanke doprineti želji da se napokon uputite u teretanu. Trebaće vam nešto što omogućava pun opseg pokreta i drži sve na mestu.

Zato se često savetuju duboke helanke sa čvrstim i elastičnim pojasom, koje su pripojene uz telo i na taj način garantuju udobnost i nespadanje prilikom intenzivnog vežbanja. Takođe, investirajte u kvalitetan par helanki sa Squad-proof tehnologijom. Ovo je skorašnja inovacija u svetu fitnesa i podrazumeva posebnu tkaninu koja garantuje neprovidnost vaših helanki tokom saginjanja što ih čini odličnim za treninge poput joge, fitnesa, crossfit-a, kružnih treninga, pilatesa, parkour-a i sličnih.

Naša preporuka: Hipolita helanke za trening

Ukoliko tragate za kvalitetnim helankama za trening, sa Dry-fit efektom i Squad-proof tehnologijom, Hipolita push up helanke su idealna solucija. Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji kvalitetnih materijala, sportska odeća neće izgubiti boju tokom pranja, niti oblik tokom dugotrajnog nošenja.

Atraktivan i moderan dizajn čini ove ženske helanke idealnim za zahtevne treninge, ali i za šetnju po parku, opuštenu kafu u gradu ili čak lenjo subotnje veče na kauču.

Bilo da preferiraš intenzivan trening crossfit-a ili laganiju jogu, kvalitetan ženski sportski komplet je krucijalan kako bi tvoj učinak tokom vežbanja bio maksimalan, a u Hipolita online shop-u ćeš pronaći  modele različitog kroja i dizajna, koji će zadovoljiti svačije prohteve!