NEMA MESTA ZA PANIKU: Ako vam se dete POSEČE, evo kako treba da reagujete

Bez obzira na to da li ste u svom domu ili pak napolju, naročito kada dete prohoda mogu se dogoditi razne nezgode. Nekada one budu veće i teže, dok nekada budu i bezazlene. U svakom slučaju, od ključne je važnosti da znate na koji način treba reagovati u takvim trenucima.

dete
pixabay.com

Ma koliko bili pažljivi, često se može dogoditi da se nehotice dete poseče, bilo to na papir, igračku, nož koji je uzelo samo i slično.

Kada nastane rana, a krvarenje bude vrlo slabo, ne morate ništa posebno raditi. Sasvim je dovoljno da sterilnom gazom napravite pritisak na ranu. Ako nemate pri ruci gazu, možete koristiti i običnu čistu maramicu.

Ukoliko je krvarenje jače, od sterilne gaze ili nekog drugog čistog materijala napravite grudvicu i umereno jako pritiskajte ranu. To radite minimum 5 do 10 minuta, a onda proverite da li je krvarenje stalo. Kad se krvarenje zaustavi pogledajte ranu. Ukoliko je otvorena odvedite dete lekaru.

Ako je odmah krenulo zaista obilnije krvarenje, odvedite dete odmah lekaru, a usput pritiskajte ranu na isti način.loading...