NEMA POVLAŠĆENIH: Šest znakova koji pokazuju da vas mačka mrzi

Koliko god voleli svoju mačku, verovatno ste se bar nekad zapitali oseća li ona isto prema vama.

instagram.com/realgrumpycat

Budući da su mačke na glasu kao nešto hladnija i suzdržanija stvorenja, mnogi vlasnici sumnjaju na to da ih njihova mačka potajno mrzi.

To može, ali i ne mora biti slučaj. Mišel Nagelsnejder, osnivač Klinike za proučavanje ponašanje mačaka, otkrila je da mačka nikada neće razviti osećaj za mržnju, ali bi zato mogla da bude nepoverljiva prema vlasniku ili da ga se plaši, piše Insider.

Kako bi otkrili šta mačka zaista misli, potrebno je da vlasnici prepoznaju šest osnovnih znakova koji ukazuju na to da mački baš i nisu najdraži na svetu.

Drži rep uspravno

Rasel Hartstajn, sertifikovani biheviorista za životinje, primetio je da mačke ne koriste rep samo za održavanje ravnoteže nego i za iskazivanje osećanja.

Otkrio je da bi vlasnici trebalo da pripaze na dizanje repa i spušteni i vodoravni rep.

– Spušteni vodoravni rep ili uopšteno spušteni rep znači da je mačka u strahu ili da je agresivna i neprijateljski raspoložena. Što mačka niže drži rep, to je veća šansa da je zbog nečeg nesrećna – rekao je.

Krije se od vas

Prema istraživačici ponašanja životinja Džesi Paške, mačka koja se krije nije srećna mačka.

– Ako se vaša mačka uvek krije, to može da znači da joj nije prijatno u vašem okruženju – rekla je.

Mačka će se ponekad sakriti ako nije upoznata s prostorom ili je nova u porodici, ali ako mačka živi s vama već duže vreme, možda ćete želeti da posetite veterinara ukoliko je ovo učestalo ponašanje jer bi sakrivanje moglo da bude i znak zdravstvenog problema.

Grize

Normalno je da mačići grickaju, ali odrasle mačke nikada ne bi smele da grizu, pogotovu kada pokušate da ih pomazite. Ako vas mačka ugrize ili želi da to uradi, proverite u čemu je problem i pokušajte da ga rešite.

Ne želi da se igra

Ako pokušate da se igrate sa svojom mačkom, a ona nije zainteresovana bez obzira na to koju igračku imate, to bi mogao da bude znak da je nesrećna.

Normalno je da mačka odbije igru s vremena na vreme kako bi povremeno mogla da se opusti, ali stručnjak je za Insider rekao da bi hronična nezainteresovanost mogla da bude znak mačjeg nezadovoljstva.

Sikće

Stručnjaci upozoravaju da ako vaša mačka sikće na vas, to znači da je uznemirena. Ako odrasla mačka sikće, to je siguran znak da je nesrećna i da se potencijalno oseća ugroženom. Međutim, Nagelsnejder je istakla da siktanje i režanje spadaju pod normalno ponašanje mačića za vreme razvoja.

Prijateljski je raspoložena samo prema drugima

Ako je vaša mačka umiljata i draga prema drugim ljudima, ali odbija da komunicira s vama, verovatno u vama vidi neki problem. Kako biste ovo rešili, pobrinite se da vaša mačka uvek ima sve što joj je potrebno. Zapitajte se da li ste zaboravili da je nahranite, napunite posudu s vodom ili očistite kutiju sa peskom. Što ste pažljiviji prema njoj, više će vam verovati.