NEMAČKI BEZ MUKE UZ 6 KORISNIH SAVETA: Nikada niste prestari da naučite novi jezik!

Ukoliko želite da naučite nemački jezik zbog mogućnosti rada u inostranstvu ili radi obogaćivanja vašeg CV-a, postoji više opcija. Možda će vam reći da je nemački jezik težak, ali uz malo truda i iskusnu školu stranih jezika možete naučiti nemački jezik čak i u poznim godinama.

Pexels.com

Učenje nemačkog jezika nije lako, posebno ako učite sami. Srećom, uz pomoć interneta nikada nije bilo lakše doći do resursa ili preporuke za školu stranog jezika koja vam može pomoći.

Ukoliko želite da naučite nemački jezik, imamo par korisnih saveta za početnike.

Nađite materijale koji vas interesuju

Zašto je ovo bitno?

Zato što ako vam materijal iz koga učite nije interesantan, brzo ćete izgubiti motivaciju. Motivacija je ključna za učenje nemačkog jezika zato što je to dug proces i ukoliko naiđete na prepreku lako možete poželeti da odustanete.

Ukoliko vas zanima baštovanstvo, probajte da čitate o tome na nemačkim sajtovima ili pronađete knjige na nemačkom. Ako volite da slušate muziku, nađite nemačke bendove koji vam prijaju. Isto važi za filmove: pronađite nemačke filmove na internetu. Ukoliko igrate igrice, uđite na nemački server i igrajte sa izvornim govornicima.  Na posletku, nađite ljude na Facebook-u sa kojima se možete dopisivati i razmenjivati interesovanja.

Posvetite vreme učenju

Potrebno je dosta vremena da bi se jezik naučio. Često učenje nemačkog jezika nemu redovnim intervalima je potrebno kako biste nastavili da vežbate i gradite na temeljima onoga što ste naučili. Ukoliko ne vežbate, zaboravićete čak i oni što ste naučili.

Istraživanja su pokazala da je najbolji način da naučite strani jezik da učite često, ali u kratkim intervalima. Učenje ne mora da se svodi na sedenje uz sto i čitanje knjige. Možete vežbati brojeve, na primer da brojite automobile koji prolaze dok vozite. Možete slušati audio sadržaje na nemačkom dok idete na posao, pišete i čitate ili slušate vesti na nemačkom.

Iskoristite to vreme na pravi način

Jednostavno odvojiti vreme za učenje nije dovoljno. Ukoliko slušate kurs nemačkog jezika na telefonu dok ste umorni ili pospani nećete ništa postići. Morate se truditi da posvetite svu pažnju tome što radite kako biste razumeli ono što pročitate ili čujete i ponovite te fraze naglas, a ne u sebi.

Obogatite svoj rečnik

Što više reči znate, više ćete razumeti nemački jezik i bolje ćete komunicirati na njemu. Zamislite da znate sva moguća gramatička pravila, ali ne znate ni jednu reč. Ne biste mogli da kažete bilo šta. Ali ako znate dosta reči, čak iako vam gramatika nije jača strana drugi će vas razumeti. Rečnik je ključ komunikacije.

Krenite sa učenjem reči iz konteksta. Dok čitate neki tekst probajte da odredite značenje neke reči koju ne razumete, a potom je potražite u rečniku. Kada imate bogat fond reči, pogledajte koje su to najčešće korišćene reči u nemačkom. Zabeležite one reči koje još uvek niste naučili i učinite to.

Komunicirajte sa izvornim govornicima

Bilo da to radite lično ili putem interneta, govorite i pišite na nemačkom što je više moguće. Korišćenje jezika u autentičnim situacijama je ključ da komunicirate i razumete nemački jezik. Morate da naučite da razumete jezik izvornih govornika da biste mogli da se pravilno sporazumevate na tom jeziku.

Stupite u kontakt sa nekim ko je izvorni nemački govornik, bilo putem prijatelja ili interneta. Kada se dovoljno dobro upoznate, zamolite ih da vam pomognu da unapredite svoje znanje nemačkog jezika time što će ispravljati vaše greške, razjasniti fraze iz žargona i pomoći vam da pravilno izgovarate reči.

Nađite aktuelnu gramatičku zbirku

Važno je da uvek kod sebe imate knjigu sa gramatičkim pravilima sa kojom ćete se konsultovati kada vam je potrebno da razumete bilo šta iz materijala za učenje. Izvorni govornici vam mogu pomoći oko nekih stvari, ali čak ni oni možda nisu upoznati sa određenim gramatičkim pravilima u svom jeziku, već to rade „po sluhu“. Na kraju krajeva, da li vi sa sigurnošću znate kada treba da iskoristite zarez u rečenici?

Nađite knjigu nemačke gramatike novijeg datuma ili nađite proveren sajt sa gramatičkim pravilima na internetu kako biste mogli da pogledate sve ono što vam nije jasno.