Mnoge žene ponavljaju ovu rečenicu svako jutro, a nisu ni svesne kako ona utiče na njihovo zdravlje.

 

Ako gotovo svakog jutra stojite ispred ormana iz kojeg stvari samo što ne ispadaju, a nemate šta da obučete, vreme je da nešto uradite – zbog zdravlja.

Ova “kriza” koju iznova proživljavate svakodnevno je, verovali ili ne, stresna situacija za organizam, što nikako nije dobro za vaše zdravlje. Naime, “nemate” šta da obučete ne zato što je zaista tako, nego zato što imate previše stvari i teško vam je da donesete odluku.

Stručnjaci to nazivaju paradoksom izbora, do kojeg dolazi kada imamo previše opcija između kojih treba da biramo.

To nema veze samo sa odećom, nego i sa raznim životnim situacijama. Previše opcija može da učini da se osećate neprijatno, odnosno kada smo suočeni sa mnoštvom opcija mozak postaje preopterećen i pod stresom, pa tako postajemo još zabrinutiji – bilo da je reč o biranju odeće ili nečemu drugom – kaže psiholog Džo Hemings.

S obzirom na to da smo inače svakodnevno izloženi stresu, ovaj dodatni vam svakako ne treba, pa zato redovno čistite orman i poklanjajte odeću koju ne nosite. Druga opcija je da uveče spremate šta ćete obući sutradan, da vam ne bi dan počinjao stresom i mrzovoljom.loading...