NEOBIČNA KOMBINACIJA: Čokoladni kolač s cveklom (RECEPT)

Čokoladni mafin
Pixabay.com

Lekovita cvekla daje ovoj poslastici posebnu sočnost, a neobičan spoj ukusa će vas oduševiti.

 

Potrebno je: 

– 500 g cvekle,

– 100 g putera,

– 200 g čokolade za kuvanje,

– kašičica ekstrakta vanile,

– 250 g smeđeg šećera,

– 3 jajeta,

– 100 g brašna,

– 25 g kakaa.

Način pripreme:

1. Oljuštite cveklu, isecite na komade srednje veličine i kuvajte je dok ne omekša.

2. Uključite rernu na 180 C.

3. Iseckajte čokoladu na sitne komate, kao i puter. Skuvanu cveklu procedite i zajedno s čokoladom, puterom i ekstraktom vanile usitnite je u blenderu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

4. Jaja i šećer umutite dok ne dobijete bledu smesu i dok se ne pojavi pena (oko dva minuta).

5. Jajima i šećeru dodajte smesu iz blendera i polako promešajte.

6. Prosejte brašno i kakao i dodajte smesi, a zatim polako sve dobro promešajte.

7. Sipajte smesu za kolač u pouljen i pobrašnjen pleh veličine 20×30 i stavite u zagrejanu rernu. Pecite kolač oko 25 minuta.

8. Nakon toga ga izvadite iz rerne, sačekajte da se kolač ohladi, pa ga isecite na kocke i poslužite. Prijatno!