Lekovita cvekla daje ovoj poslastici posebnu sočnost, a neobičan spoj ukusa će vas oduševiti.
Potrebno je:
– 500 g cvekle,
– 100 g putera,
– 200 g čokolade za kuvanje,
– kašičica ekstrakta vanile,
– 250 g smeđeg šećera,
– 3 jajeta,
– 100 g brašna,
– 25 g kakaa.
Način pripreme:
1. Oljuštite cveklu, isecite na komade srednje veličine i kuvajte je dok ne omekša.
2. Uključite rernu na 180 C.
3. Iseckajte čokoladu na sitne komate, kao i puter. Skuvanu cveklu procedite i zajedno s čokoladom, puterom i ekstraktom vanile usitnite je u blenderu. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
4. Jaja i šećer umutite dok ne dobijete bledu smesu i dok se ne pojavi pena (oko dva minuta).
5. Jajima i šećeru dodajte smesu iz blendera i polako promešajte.
6. Prosejte brašno i kakao i dodajte smesi, a zatim polako sve dobro promešajte.
7. Sipajte smesu za kolač u pouljen i pobrašnjen pleh veličine 20×30 i stavite u zagrejanu rernu. Pecite kolač oko 25 minuta.
8. Nakon toga ga izvadite iz rerne, sačekajte da se kolač ohladi, pa ga isecite na kocke i poslužite. Prijatno!