NEOBIČNE ČINJENICE O PSIMA: Osam neočekivanih stvari koje mogu da PREDOSETE

Psi su neverovatni. Ljudima su najbolji prijatelji koji pružaju bezuslovnu ljubav.

Pixabay.com

Zahvaljujući pojačanim čulima mogu da otkriju neke stvari kojih ljudi uopšte nisu svesni. Osećaju trudnoću i promenu vremena.

Stručnjak za pse Melani Grifits je za časopis First otkrila kojih 8 neočekivanih stvari koje psi mogu da osete pre nas.

Trudnoća

Pas može da oseti trudnoću, čak i pre nego što je žena toga svesna. Mogu da nanjuše hormonalne promene koje telo doživljava u ranim fazama trudnoće

Porođaj

Još je impresivnije da psi mogu da znaju kad je vreme za porođaj. Ako ste pri kraju trudnoće i čini vam se da se pas od vas ne odvaja, to bi moglo da znači da je nanjušio promene u hormonima koje će uskoro dovesti do rođenja prinove. Psi se u tim trenucima ponašaju zaštitnički.

Strah

Strah rezultira oslobađanjem adrenalina i feromona koje psi mogu da otkriju svojim neverovatnim njuhom. Svoje vlasnike će u tim trenucima pokušati da opuste maženjem i poljupcima.

Tuga

Čini vam se da vaš pas oseća kad ste loše volje ili tužni i ponaša se kao da želi da vas uteši? Psi čitaju osećanja, čak i kad ništa ne kažete ili uradite pa će uraditi šta god mogu da se osećate bolje.

Promena vremena

Osim njuha, psi imaju i istančan sluh pa mogu da osete oluju pre nego što stigne u vaš kraj. Ako vam se čini da je pas uznemiren, to bi moglo da znači da je na pomolu promena vremena.

Dolazak kući

Da li ste se ikad zapitali zašto je vaš pas na prozoru kad se približite svom domu? Objašnjenje ovog fenomena opet se svodi na snažan njuh. Pas može da oseti da ste blizu i prepozna zvuk vaših koraka ili automobila.

Bolesti

Psi dugo godina upozoravaju svoje vlasnike da im je pao šećer u krvi ili da će doživeti napad. Oni mogu da osete bolesti i zaštite ljude. Čak se sprovode istraživanja kojima se ispituje mogu li psi da otkriju i određene vrste karcinoma.

Smrt

Postoje promene u hormonima koje psima omogućuju da naslute da se nečiji život bliži kraju. Isto kao što znaju da neko dolazi na svet, tako su svesni i smrti.