NEOBIČNO, ALI PREUKUSNO: Čokoladni kolač sa kiselom pavlakom (RECEPT)

Kolac
sxc.hu/ilustracija

Sočan, ukusan, čokoladan, topi se u ustima… Mogli bismo tako danima nabrajati, ali najbolje bi bilo da ovaj čokoladni kolač sa kiselom pavlakom isprobate sami i dodate još neki epitet.

 

Potrebno je:

Za koru:

– 1 šolja putera,
– 1 šolja vode,
– 1/3 šolje kakaa u prahu,
– 1 kašičica soli,
– 2 šolje brašna,
– 1 ¾ šolje šećera,
– 1 ½ kašičica sode bikarbone,
– 2 jaja,
– ½ šolje kisele pavlake ili grčkog jogurta,
– 1 kašičica vanila ekstrakta.

Za glazuru:

– 120 g čokolade za kuvanje, sitno naseckane,
– 1 ½ kašičica sirupa agave ili meda,
– ½ šolja slatke pavlake,
– 1 ½ kašika šećera.

UŠEĆERENE JABUKE: Omiljeni slatkiš svih generacija (RECEPT)

Način pripreme:

Uključite rernu da se greje na 175C, a kalup za kuglof namastite puterom i pospite brašnom.

U manjoj posudi pomešajte kakao, puter, so i vodu pa stavite na umerenu temperaturu na šporetu da se lagano zagreva. Kad se puter rastopio i sastojci se sjedinili, sklonite sa vatre i ostavite sa strane.

U većoj posudi za mućenje izmešajte brašno, šećer i prašak za pecivo, dodajte polovinu smese od putera i kakaa, sve dobro umutite pa dodajte i drugu polovinu. Nakon toga dodavajte jedno po jedno jaje, muteći žicom za mešanje, zatim dodajte pavlaku i vanila ekstrakt.

Smesu sipajte u pripremljeni kalup i pecite 40-45 minuta. Pre nego kolač izvadite iz kalupa ostavite da se hladi u kalupu 15 minuta pa ga pokušajte izvaditi. Ohlađen kolač prelijte glazurom.

Naseckanu čokoladu, sirup agave ili med stavite u manju posudu i ostavite sa strane. U manju šerpicu sipajte pavlaku i šećer i stavite na šporet da se zagreje do tačke ključanja. Pavlaku prelijte preko naseckane čokolade, ostavite par minuta pa energično promešajte dok ne dobijete glatku i tečnu glazuru.

Pripremljenom glazurom prelijte ceo kolač.