Aromatični džem od krušaka i ruzmarina iznenadiće sve one koji ne poznaju tajne začinskog bilja...
Sastojci:
– 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki
– 2 kašičice sitno rendane kore limuna
– 125 ml sveže ceđenog limunovog soka
– 3 šolje šećera
– šolja meda
– 2 kašike seckanog lista ruzmarina
Priprema:
U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med.
Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće.
Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava.
Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistit od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri.
Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.
Uživajte u ovom džemu neobičnog ukusa!