Neobično i posebno aromatično: Recept za džem od krušaka i ruzmarina

Aromatični džem od krušaka i ruzmarina iznenadiće sve one koji ne poznaju tajne začinskog bilja...

 

Sastojci:

– 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki

– 2 kašičice sitno rendane kore limuna
– 125 ml sveže ceđenog limunovog soka
– 3 šolje šećera
– šolja meda
– 2 kašike seckanog lista ruzmarina

Priprema:

U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med.

Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće.

Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava.

Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistit od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri.

Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.

Uživajte u ovom džemu neobičnog ukusa!