NERVIRA VAS TALOG KOJI OSTAJE OD KAFE? Nećete verovati ŠTA SVE MOŽETE SA NJIM!

Šolja kafe
Pixabay.com

Buđenje uz miris kafe jedno je od najboljih načina za oštrenje svih čula i započinjanje dana! Osim što nas priprema i puni energijom za odrađivanje dnevnih obaveza, ispijanje kave za sobom ostavlja i mlevene ostatke zrna koji mogu biti od velike pomoći u borbi protiv neugodnih mirisa i prljavštine. Korisne su u gajenju biljaka i gonjenju znatiželjnih životinja iz bašte.

  

Ovako  možete iskoristiti ostatke kafe u svom domaćinstvu.

– Da biste sprečili neprijatne mirise u zamrzivaču, stavite malo suve mlevene kafe! Ona će upiti mirise pa je stoga ubacite u prekrivenu posudu sa rupama u poklopcu i sve zajedno smestite u zamrzivač. Promenite sadržaj posude na svake dve nedelje jer njena moć upijanja prirodno slabi sa vremenom.

– Ako želite da očistite kamin, pre nego što se latite metlice posipajte nakupljeni pepeo vlažnim mlevenim zrnima kafe. Vlaga će povezati sitne čestice prašine i sprečiti njihovo raspršivanje po stanu kad počnete čistiti. 

– Ako nemate žicu za čišćenje posuda, za dodatno ribanje zagorelih lonaca i prljavih tanjira iskoristite ostatke mlevene kafe.

– Iskorišćena mlevena zrna kafe i dalje su puna hranjivih materija koje se mogu upotrebiti kao đubrivo za biljke kojima odgovara kiseli sastav tla. Posipajte ostatke kafe po zemlji na kojoj raste ruža, filadendron, zimzelene biljke i kamelije i gledajte ih kako rastu.

– Pri izradi sapuna iz kućne radinosti setite se mlevenog zrna kafe! Ne samo da će ukloniti neugodne mirise, već komadići kafe mogu delovati kao nežan i mirisan piling.

– Prilikom kuvanja, brojne namirnice mogu ostaviti jak miris na našim rukama. Čišćenje belog luka ili ribe, pogotovo je problematično pa uz sudoperu držite malo mlevene kafe. Njome operite ruke pa isperite vodom, kako biste uklonili nakupljene mirise.

– Suvi talog kafe ubacite u staru čarapu ili najlonku, zavežite je čvorom i stavite preko noći u nošene patike ili cipele kako bi preko noći mirisni paketić upio neugodne mirise. Na isti način možete osvežiti i ormar koji se ne luftira često.

– Ako uzgajate raznoliko cveće, verovatno vas nerviraju domaće životinje koje bi baš tu da prave nered. Napravite mešavinu taloga kafe i narandžinih kora kako biste dobili miks snažnog mirisa koji potom treba samo razbacati po tlu. Mačkama će taj miris biti odbojan i ostaviće vaše biljke na miru.