NEŠTO SE POKVARILO I TREBA VAM MAJSTOR? Ovih PET stvari MORATE da uradite pre nego što ga pozovete!

Majstor
Pixabay.com

Na sam spomen bilo kakve popravke većini se diže kosa na glavi i teško je danas pronaći nekoga ko nije imao barem jedno loše iskustvo s radovima u kući ili stanu. Upravo zato donosimo vam spisak najvažnijih stvari koje morate da uradite pre nego što pozovete majstora.

 

1. Pronađite majstora preko lokalnih preporuka. Nema ništa gore od suočavanja s oglasima i pokušaja da nađete majstora ‘na slepo’, bez saznanja o tome kako radi svoj posao. Zato se obratite svojim komšijama ili porodici i tražite preporuku.

2. Raspitajte se o licenci za rad. Kada se upuštate u veće popravke, ili kada vam npr. trebaju građevinski zahvati na kući koje će vam izvoditi građevinska firma, obavezno tražite licencu za rad na uvid. Ona je dokaz da su svi radnici u firmi osposobljeni i školovani za radove koje izvršavaju.

3. Tražite troškovnik. Pre popravke ili početka radova obavezno tražite troškovnik i procenu koliko bi čitav postupak trebalo da traje. Troškovnik mora da sadrži kompletnu specifikaciju svih radova i materijala koji su potrebni za njihovo izvođenje. U obzir uzmite i nepredviđene troškove do kojih može doći i uračunajte još 10 odsto od predviđenog ukupnog iznosa. Ne pristajte na cenkanje i izmišljanje nepostojećih problema usred radova.

4. Zahtevajte ugovor i garanciju. Ovo se najpre odnosi na veće popravke i radove kod kojih ćete potrošiti veće iznose novca. Naravno, zapamtite da i kod najmanje popravke imate pravo na garanciju, a pogotovo kod velikih gde vam stručno i kvalitetno izvedeni radovi moraju biti pismeno garantovani.

5. Tražite račune. Ako, prema dogovoru, majstor umesto vas sam kupuje ono što mu je potrebno za popravak, obavezno mu napomenite da očekujete sve originalne račune kako biste bili sigurni da je kupio materijale koji su dogovoreni.

Važan savet: majstori koji zaista znaju sve da poprave danas su prava retkost i ako neko pokuša da vam se ‘proda’ kao osoba koja će srediti sve – od slavine koja curi do električnih instalacija – budite oprezni. Pošteni majstor priznaće vam da nije najbolja osoba za popravak u koji se ne razume i daće vam kontakt osobe koja će to uraditi stručno.loading...