PORKETI RUKOM nekada govore više od reči! Ako mu je šaka zgrčena u pesnicu ne misli vam NIŠTA DOBRO

ruke
pixabay

Ruke su pravi pokazatelj emocija, čak iako pokreti nisu potpuno spontani. Ako posmatrate gestikulacije i pokrete neke osobe, možete mnogo toga otkriti o njenom karakteru i namerama, tvrde psiholozi.

 

Držanje ruku iza leđa je tipičan gest lidera, ali i policajaca koji nadziru određen rejon ili direktora škole dok šeta školskim dvorištem… Emocije vezane za ovaj pokret su superiornost, samouverenost i moć. S druge strane, ako osoba jednom rukom drži čvrsto zglob druge ruke, to je znak frustracije i pokušaj da uspostavi samokontrolu.

Dodirivanje lica često se koristi prilikom flertovanja i karakteristično je za žene koje žele da privuku pažnju. Ako dama koja sedi stavlja jednu šaku preko druge, a zatim naslanja lice kao na poslužavniku, ima želju da joj se muškarci dive.

Preplitanje prstiju iskazuje suzdržan, nervozan ili negativan stav. U sedećem položaju se izvodi ispred lica ili u krilu, a u stojećem stavu najčešće u visini prepona. To je znak da sa ovom osobom nećete lako izaći na kraj, šta god da je u pitanju. Naročito ako prepliće prste sa rukama visoko podignutim, u nivou grudi ili lica.

Kada procenjujemo nešto ili nekoga, to najčešće ispoljavamo zgrčenom šakom ili pesnicom kojom dodirujemo bradu ili obraz, često sa kažiprstom uperenim nagore. Ovo nije pozitivan gest, jer se obično ispoljava kada gubimo strpljenje i interesovanje, a pristojnost nalaže da pokažemo suzdržanost.

Osoba kojoj je dosadno prepoznaje se po tome što često menja položaj ruku i sve jače stiska pesnice.

Palčevi koji vire iz revera sakoa, kaputa, mantila, jakne…, pokazuju da se osoba oseća superiornije u odnosu na druge. Ovakav stav je svojstven ženama i muškarcima, koji misle da više vrede nego ljudi u njihovom okruženju.

Trljanje šaka nije znak nervoze, kao što mnogi pretpostavljaju. Naprotiv, najčešće je gest kada želimo da saopštimo nešto pozitivno ili očekujemo nešto dobro.