Neverovatan način da smršate i prestanete da pušite

Nedovoljno čvrst karakter, glavna boljka mnogih koji pokušavaju da smršaju ili prestanu da puše, mogao bi da postane prošlost uz pomoć jednostavne i omiljene retro igrice.

Prema novom istraživanju, igranje Tetrisa samo tri minuta može da smanji želju za stvarima od kojih smo zavisni za čak četvrtinu, prenosi Independent.

Vizualna stimulacija koju igra omogućava uzrokuje “pojačavanje snage volje”, tvrde psiholozi.

Oni objašnjavaju da slaganje jednostavnih blokova ljudima koji se bore s držanjem dijete ili prestankom pušenja i konzumiranja alkohola može da omogući to na “brz i jednostavan” način.

– Epizode želje normalno traju samo nekoliko minuta, a za vreme toga osoba vizualizira šta želi i nagradu koju to sa sobom donosi. Često to rezultira time da osoba popusti i konzumira upravo ono čemu pokušava da odoli. Ali, igrajući Tetris u kratkim intervalima sprečavate da mozak stvara slike koje teraju na greh. A bez njih želja nestaje – poručuju psiholozi.

Sve to zajedno zvuči previše jednostavno da bi bilo istinito, ali i dovoljno jednostavno da se isplati probati. Doduše, mogli biste jednu zavisnost zameniti drugom, ali Tetris je za zdravlje definitivno manje štetan od viška kilograma ili preteranog uživanja u alkoholu i duvanu.loading...