Alkoholičari i narkomani među životinjama: Majmuni i slonovi vole da se napiju, mačke da nadrogirane tripuju…

Mačka
Pixabay.com

Svi mi imamo neki porok sa kojim se borimo manje ili više uspešno, ali da li ste znali da i neke životinje ponekad baš vole da "odu u štetu"?

Pčele na primer bivaju brutalno kažnjene ako ih nadređena pčela uhvati da lete pijane. Vervetski majmuni su notorni alkoholičari, dok irvasi vole da “tripuju” na pečurkama… a ovo su samo neki od primera životinja koje imaju zavisnosti!

Valabi (iz porodice kengura)

 

Valabi u Australiji imaju pik na opijum. Ove životinje vole da se izgube u poljima maka kako bi se “nafiksale”. Tako izdrogirani skaču u krug i uništavaju čitava polja maka.

Region Tasmanije je najpoznatiji po zasadu maka. Mak se ovde proizvodi isključivo za farmaceutsku industriju. Zavisnost ove ljupke životinjice od opijuma direktno šteti lokalnom biznisu jer za posledicu ima devastirane plantaže maka.

Vervetski majmun

 

“Karipska Vervetka” ima ozbiljan problem sa alkoholom. Pre od prilike 300 godina otkrili su fermentisanji šećer konoplje i od tada su “navučeni”. Prema studiji iz 1993. godine svaki peti majmun pije alkohol umesto vode.

Kao i njihovi daleki rođaci, ljudi, kod majmuna je izraženo učestalije korišćenje alkohola u tinejdžerskom dobu. Masovna je pojava na Karibima da ovi majmuni kradu alkohol od neopreznih turista.

Slonovi

 

Slonovi u Južnoj Africi isto vole da popiju. Kada pronađu “Marula drvo” počinje pijanka. Jedu plod koji je pun fermentisanog soka dok ne počnu da se valjaju po zemlji, piše portal Allday.com.

 

Krupnozubi delfin

 

Ovi delfini rizikuju svoje živote kako bi se “uradili”. A drogiraju se “NADUVANOM RIBOM”. Naduvana riba luči tetrodotoksin, supstancu koja je 120.000 puta jača od kokaina, 40.000 puta jača od meta, 50.000.000 puta jača od thc-a.

Ovaj otrov je 100 puta jači od otrova crne mambe i predstavlja najtoksičnije prirodno jedinjenje poznato čoveku.

Irvasi

 

Sibirski irvas preferira halucinogene pečurke. Pošto su pečurke autohtona vrsta, irvasi ih stotinama godina koriste kao izvor dobre zabave.

Mačke

 

“Macina trava” ili Nepeta cataria, predstavlja psihoaktivnu supstancu koju obožavaju naši krzneni ljubimci. Volimo da ih gledamo kako se izvrću i umiljavaju dok su pod dejstvom “macine trave”.

Konji

 

“Luda trava” je biljka koja raste u Severnoj Americi. Poznata je po tome da menja svest izazivajući zavisnost. Kao i nikotin kod ljudi, ova droga izaziva snažnu zavisnost i polako ubija konje.

Jaguari

 

Kao i njihovi pripitomljeni rođaci, mačke, i jaguari vole da se “urade”. Za razliku od slabašne “macine trave”, jaguari žvaću koren ajovaske dok ne počnu da haluciniraju. 

Pored svog jakog halucinogenog dejstva ova biljka je i antidepresiv.

Pčele

 

Pčele vole da se napiju fermentisanog nektara. Nekada se toliko napiju da baš kao i ljudi zaborave gde im je kuća. Kada pronađu košnicu ostale pčele iz roja ih kažnjavaju, a nekada čak i ubiju pijanog prestupnika.