ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Predmet koji držimo u kuhinji prljaviji od KONTEJNERA

Ovu iznenađujuću činjenicu potvrdilo je istraživanje u laboratoriji JKP "Gradska čistoća".

kontejner
Pixabay.com

Analizu zagađenosti posuda za odlaganje smeća, pomenuto gradsko preduzeće sprovelo je kako bi uvideli da li i koliko učinkovitost ostvaruju pranjem sudova za đubre.

Zaposleni u laboratoriji “Čistoće” uzeli su uzorke sa oko 1.000 kontejnera pre i posle pranja. Potom su dobijene rezultate poredili sa drugim stvarima na kojima je poznato da ima mnogo mikroorganizama, prenose “Novosti”.

– Poredili smo sa uzorcima sa kuhinjskim sunđerom i brisom uzetim sa ženske tašne, poznatim sakupljačima nečistoća – navodi direktor JKP “Gradska čistoća” Marko Popadić.

– Na jednom od 1.000 kontejnera zabeležena je brojnost kolonija mikroorganizama, veća nego na ostalim od 45 miliona, ali kuhinjski sunđer sa 75 miliona nijedan kontejner nije uspeo da nadmaši. Dok nalaz sa tašne potvrđuje da je ovaj predmet čistiji od sunđera i neopranog kontejenra, ali je broj kolonija zabeležen na njoj približniji čistoći kontejnera posle pranja. – istakao je Popadić.

Ispitivanje laboranata “Čistoće” pokazalo je, kako tvrde, da se čistoća kontejnera umnogome poboljšava posle pranja samo vrućom vodom.

– Akcijama pranja beogradskih sudova za otpad pri čemu se inače koriste deterdženti, ali bez sapunice podići će se nivo čistoće – tvrdi Popadić.

– Sigurno smo dosad imali priliku da čujemo da je sunđer leglo bakterija i gljivica, ali se nadam da ćemo ovim analizama uspeti da razbijemo strah kod sugrađana koji se plaše da će otvaranje i zatvaranjem kontejnera da ugroze zdravlje.

NI OTVORENI NI ZATVORENI

– Sugrađani negoduju kada ih ostavimo zatvorenim jer neće da otvaranjem prljaju ruke. S druge strane, imamo i onih koji se bune kada su otvoreni jer se širi neprijatan miris ili ptice razvlače smeće – navode u “Čistoći”.